İlkögretim okul yöneticilerinin vicdan odaklı yaklaşım düzeyleri ile atalet algıları arasındaki ilişki - Çankaya, İbrahim H. (My University, 2010)
Bu arastırmanın amacı ilkögretim okul yöneticilerinin algılarına göre vicdan odaklılık düzeyi ve atalet algıları arasındaki iliskiyi degerlendirmektir. Arastırma iliskisel tarama modeli niteligindedir. Arastırmanın çalısma evreni 2009–2010 egitim ve ögretim yılı güz yarıyılında Elazıg ili merkez ilkögretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinden olusmaktadır. Arastırmada örneklem seçimine gidilmemis, çalısma evreni içerisindeki tüm okul yöneticilerine ölçek (127) dagıtılmıs ve geriye dönen 105 ölçek analiz edilmistir. Arastırmada kullanılan atalet ölçegi Liao, Fei ve Liu (2008) tarafından, vicdan ölçegi ise Goldberg (2007) tarafından gelistirilmistir. Arastırmada degiskenler arasındaki iliski, Spss 13 programında degerlendirilmis ve dogrusal regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıstır. Arastırma sonucunda okul yöneticilerinin görevlerine yönelik vicdan odaklı yaklasımları ile atalet arasında ters bir iliskinin oldugu, vicdan odaklılıgın ataleti anlamlı olarak yordadıgı tespit edilmistir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları