EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA ÇİNKO PİKOLİNAT TAKVİYESİNİN GLİKOZ VE LİPİD METABOLİZMASI İLE ÇİNKO TAŞIYICILARI ÜZERİNE ETKİSİ - TEL, ABDULKERİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmanın amacı; 8 hafta boyunca egzersiz uygulanan ratlarda glikoz, kolesterol, trigliserit düzeyleri ile kas çinko taşıyıcılarının düzeyleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmaya her grupta 7 adet olmak üzere toplam 42 adet Wistar albino rat (8 haftalık) kullanılmıştır. Ratlar; 22±2°C sıcaklık, %55±5 nisbi nem bulunan ortamda ve 12 saatlik ışıklandırmada tutulmuştur. Ratlar başlangıçta 10 m/dk hızla koşmaya başlayarak ve kontrollü artışlarla 2 haftalık alışma süresinin sonunda 30 m/dk hıza (hız değiştirilebilir) ulaşmıştır (Koşu Bandı, MAY-TME 0804, Commat Limited, Ankara). Ratlar, diyetle çinko pikolinatın uygulanmaya başladıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere koşu testine tabi tutulmuş ve akut egzersizi için son gün tükenme egzersizi yaptırılmıştır. Koşu bandının eğimi de 0° ile 15° arasında ayarlanabilir. Koşu testi 08:00 - 10:00 saatleri arasında yapılmıştır. (bazal glikokortikoid etkinliğini göz ardı etmek için). Veriler, IBM SPSS (versiyon 22) paket programında ANOVA prosedürü kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar Tukey Post Hoc testi ile analiz edildi. Veriler grup ortalamaları ve ortalamanın standart hatası (SEM) olarak verildi. Verilerde istatistiksel önemlilik ve olasılık değerleri 0.05'ten küçük olan değerler için anlamlı olarak tanımlandı. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda egzersiz glikoz, trigliserit, kolesterol değerlerinde düşme meydana gelmiştir. Çinko taşıyıcılarında (ZnT1, ZnT2, ZnT3, ZnT4) çinko taşıma kapasitesinin arttığı görülmüştür. Sonuç olarak yapılan çalışma ve elde edilen bulgular; egzersizler ve çinko takviyesinin 300'den fazla enzimin aktivitesinde rol alan çinkonun hücre dışına çıkmasında yardımcı olan çinko taşıyıcılarında ki taşıma miktarını arttırdığı bu miktarın artmasıyla, büyüme ve gelişime katkısı olacağı düşünülerek küçük yaşlardan itibaren uygun dozlarda kullanılabileceği, glikoz, trigliserit, kolesterol değerlerini düşürdüğü için, sporcu performansında ve insan sağlığında olumlu katkılarının olacağını, hedef kitleler tarafından uygun dozda ergojenik bir yardımcı olarak kullanılmasının yararlı olabileceği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Rat, Çinko, Çinko Taşıyıcıları

The purpose of this study is; the research of the effects of zinc picolinate supplement on the levels of glucose, cholesterol, triglyceride and muscle zinc carriers in rats exercised and zinc supplemented for 8 weeks. A total of 42 Wistar albino rats (8-week-old), 7 in each group, were used for the study. Rats; 22 ± 2 ° C temperature, 55 ± 5% relative humidity and 12 hours of light. The rats initially started running at a speed of 10 m / min and reached a speed of 30 m / min (changeable speed) at the end of the 2-week acclimatization period with controlled increases. (Treadmill, MAY-TME 0804, Commat Limited, Ankara) The rats were subjected to a running test for 5 days a week for 6 weeks after the supplementation of zinc picolinate on the diet and the last day, exhaustion exercise was performed for acute exercise. The tilt of the running band can also be adjusted from 0 ° to 15 °. The running test was applied between 08:00 and 10:00. (To ignore basal glucocorticoid activity) Data are evaluated through IBM SPSS (version 22) packaged software by using ANOVA procedure. The comparisons of the groups are analyzed with Tukey Post Hoc test. Data are given as the average of the groups and the standard error of the average (SEM). The values which are less than 0.05 of statistical materiality and possibility statistics are defined as significant. As a result of the evaluation of the data, it was found that the glucose, triglyceride and cholesterol values of the zinc picolinate and exercise applied rats decreased. Zinc transport capacity increased in zinc carriers (ZnT1, ZnT2, ZnT3, ZnT4). As a result, exercise and zinc supplements; which increase the amount of transport of zinc transporter that helped to get out of the cell's zinc that involved more than 300 enzyme activity and by increasing in that amount will contribute to the growth and development in human beings used in appropriate doses; which decrease glucose, triglycerides and cholesterol values; can be said that it will be beneficial for the athletes to make positive contributions to performance and human health and to use them as an ergogenic aid at appropriate doses by the target masses. Keywords: Exercise, Rat, Zinc, Zinc transports
The effects of zinc picolinate supplement on zinc transporters and glucose and lipid metabolism of exercise applied rats
Keywords: Spor