Asansör Kabininin Farklı Konumu İçin Kılavuz Raylarında Oluşan Gerilme Dağılımının Sonlu Elemanlar Metodu ile Analizi - Ozek, Cebelı; Süer, Emre (My University, 2023)
Asansör kabini asansör kuyusu içinde bir kaide üzerinde kılavuz raylar aracılığıyla aşağı-yukarı hareket etmektedir. Kılavuz raylar hareket sırasında ani hareket dalgalarının meydana getirdiği zorlanmalar nedeniyle hasar görebilirler. Çalışma ani hareket dalgalanmaları sırasında kılavuz raylarda oluşan gerilmelerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 10 katlı her katında 2 daire bulunan 10 kişilik bir asansörün trafik hesabı dikkate alınmıştır. Kabin yüklemelerine bağlı olarak kabin kılavuz raylarında oluşacak gerilmeler ANSYS21.R2’de ANSYS Workbench ile maksimum 6300 N’luk yükün kabin zemininde etki ettiği ve 1.5 güvenlik faktöründe Sonlu elemanlar analizi ile incelenmiştir. Teorik ve analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Merkezden kılavuzlanmış asılı kabin güvenlik durumu için teorik Normal gerilme 3,407 MPa, Von misses gerilmesi 5,735 MPa, analizde normal gerilme 12,182 MPa ve Von-misses gerilmesi 17,933 MPa olarak elde edilmişlerdir. Merkezden kaçık tip kabin güvenlik tertibatında teorik Normal gerilme 4,32 MPa, Von misses gerilmesi 7,705 MPa, analizde normal gerilme 15,401 MPa, Von-misses gerilmesi 22,4 MPa dır. Yandan kılavuzlanmış kabin güvenlik tertibatında teorik Normal gerilme 9.052 MPa, Von-misses gerilmesi 12.438 MPa, analizde normal gerilme 31.139 MPa, Von-misses gerilmesi 48.234 MPa olarak elde edilmişlerdir. Sonuç olarak, teorik elde edilen normal ve Von misses gerilmelerinin analizde elde edilen normal ve Von-misses gerilmelerinden daha düşük olduğu görülmüştür. Buna göre en uygun kabin tipinin merkezden kılavuzlanmış kabin tipi olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Gerilme analizi; Sonlu elemanlar metodu; Asansör; Kabin kılavuz rayları