Peridural fibrozisin önlenmesinde köpeklerde deneysel olarak politetrafloroetilen greft uygulaması - Özveren, Faik; Türkmen, Cengiz S.; Tanık, Canan; Alp, Altay; Ziyal, İbrahim M.; Serhatlioğlu, Selami; Cihangiroğlu, Mutlu (My University, 1999)
Bu çalışmada lomber disk herniasyonu ameliyatlarından sonra görülebilen Failed Back Surgery Sendromu nedenlerinden biri olan peridural fibrozisin önlenmesinde politetrafloroetilen greft kullanımı araştırıldı. On adet yetişkin köpekte L5-S1 arası posterior yaklaşımla ortaya çıkarıldı. L5-6, L6-7 ve L7-S1 seviyelerinde total laminektomi yapıldı. İlk seviye kontrol, 2. seviye ligamentum flavum ve pediküllü yağ grefti ve 3. seviye politetrafloroetilen greft seviyesi olarak çalışıldı. Üç ay sonunda deneklerin bilgisayarlı tomografileri çekilerek sakrifiye edildi. Seviyelerin histopatolojik değerlendirmeleri sonucunda kontrol seviyelerinin hepsinde +3 derece, ligamentum flavum ve epidural yağ dokusu bırakılan seviyelerin 8'inde +2 derece ve 2'sinde +3 derece, politetrafloroetilen greft konulan seviyelerin 5'inde +2 derece ve 5'inde +1 derece peridural fibrozis görüldü. Politetrafloroetilen greftin 3 aylık süre sonunda peridural fibrozisin dura ve sinir köklerini invaze etmesini önlemede deneysel olarak başarılı olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Politetrafloroetilen; Hastalık modelleri; hayvan; Hayvan deneyleri; Laminektomi; Peridural fibrozis; Greft; Dura mater; Köpekler