GÜNEYDOĞU ANADOLU İLE AKDENİZ BÖLGELERİ ARASINDAKİ SINIRIN YENİDEN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR DENEME - KUŞÇU, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi Veysel KUŞÇU Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgeleri Arasındaki Sınırın Yeniden Belirlenmesi Üzerine Bir Deneme Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı 2000 Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 1941 yılında I. Türk Coğrafya Kongresinde belirlenmiş ve yurdumuz yedi coğrafî bölgeye ayrılmıştır. Daha sonraları ayrıntılı bir şekilde yapılan tetkiklerde Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgeleri arasındaki sınır daha doğuya çekilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu açıdan çalışma alanı içersinde Hatay, Osmaniye, Gaziantep, K. Maraş ile Şanlıurfa ve Adıyaman arasında iklim açısından farklılıklar görülmekte, bu far! ılığın görüldüğü alan klimatik açıdan sınırı oluşturmaktadır. İklim faktörü sahamızda belirleyici etkeni oluşturmaktadır. Akdeniz'e has olan bitki türlerinden kızılcam ve maki formasyonları çalışma alanı içerisinde Gaziantep, Maraş, hatta Adıyaman'a kadar ilerlemekte görülmektedir. İklim ve bitki örtüsü şartlarına bağlı olarak gelişen toprak türleri de bir birliktelik oluşturmaktadır. Akdeniz iklimi altında gelişme gösteren kireçli topraklar Gaziantep ve Kilisin doğusuna kadar görülmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin genel karakteri olan düz ve sade yapı özelliğini korumaktadır. Çalışma alanı içerisinde batıda Amanos ve Nur dağları ile, Hatay-Maraş çöküntü hendeğinin doğusundaki Kartal dağları, Arabanın kuzeyinde Karadağ ve Şanlıurfa'nın doğusunda da Karacadağ bu sadeliği bozmaktadır. Akdeniz iklimine ait olan tarım ürünleri ise Fırat vadisine kadar ilerlemektedir. Verimli bir şekilde yapılan zeytin tarımı, yine bu alan da yetişen İncir, Akdeniz ikliminin bitkisi olan üzüm ve Antepfıstığı bu sahada yoğun olarak yetişmektedir. Bu faktörlere bağlı olarak Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgeleri arasındaki sınırın daha doğuya çekilmeli, Fırat nehrine kadar uzatılmalıdır. Anahtar kelimeler: Akdeniz bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi, bölge sınırı, bölge II

SUMMARY Master Thesis Veysel KUŞÇU This is The Try To Determine The Border Between South-East Anatolia And Mediterrain Regions Fırat University The İnstituation of Social Sciences The Department Of Geografhy 2000, 103 pace The geographikal regions of Turkey were determined and the map was separated into seven geographical regions in 1941. Then it was determined that the border must be enlarged at end of the detailed studies which it called was between the South-east Anatolia regionand the Mediterrain region For this reason the climate is varied in the study areas Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman and Şanlıurfa; The area forms the climate- border were this different can bee seen. Base role climatik of faktors at the description of regions. Redpine and macquis are seen in Kahramanmaraş, Gaziantep even till Adıyaman that grow in the Akdeniz region. The kinds of earther also assosiate which develops according to the climate and plant-wrap conditions. The earth are seen until east of Gaziantep and Kilis which contains lime in and which develops under Mediterrain climate The south east of Anatolia protects its general smooth and simple structural cracters. This suplicity is being changed by the mountains in the study areas. This mountains are Amanos, Nur, Kartal, Karadağ and Karacadağ. Amanos and Nur are in the west, Kartal is in the north of the Araban Hatay-Maraş wreckage-pit, Karacadağ is in the east of Şanlıurfa. The agricultural products progress till the valley of Fırat which belongs to Mediterrain climate. Olive agriculture which is grown prodictive and fig, The grape and Antepfıstığı are aslo grow intensively in this area though the belongs to dhe climate of Mediterrain For this reason the border must be enlarged towards the east till Fırat river, which is between south- east Anatolia and Akdeniz region. Key words: Akdeniz region, South-east Anatolia region, region, border-region in
This is the try to determine the border between South-East Anatolia and Mediterrain regions
Keywords: Coğrafya; Geography