XIX. YÜZYlLlN SONLARlNDA MERSiN SANCAGINDA MÜSLÜMANLAR VE GAYRiMÜSLiMLER - Tutar, Adem (Fırat University, 2004)
XIX. yüzyılın sonlannda Mersin sancağı, Adana vilayetine bağlı olup, Mersin ve Tarsus kazalanndan meydana gelmekteydi. Bu dönemde Mersin sancağı dahilinde, Müslüman Türkler, Gayrimüslim Erıneniler, Katolikler, Rum-Ortodokslar, Protestanlar ve Yahudiler yaşamaktaydılar. Müslümanlar ve Gayrimüslimler kendilerine ait ibadethane, okul gibi dini ve sosyal kurumlannda kendi kültürlerini sürdürınekteydiler. Bölgedeki Müslümanlar ve Hıristiyanlar, geçmişte olduğu gibi, o dönemde de iyi bir diyalog içerisinde yaşamaktaydılar.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları