6,7-O-SİKLOHEKZİLİDEN-1-AMİNO-4-AZAHEPTAN LİGANDININ V, CR, MN, FE METALLERİNİN KLOR TUZLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ - ŞERAN, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi 6,7-0- SÎKL0HEKZİLİDEN-1-AMİN0-4-AZAHEPTAN LİGANDININ V, Cr,Mn,Fe METALLERİNİN KLOR TUZLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ Elif SERAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002; Sayfa: 48 İki veya daha fazla azot içeren aminler, geçiş metalleri ile kararlı kompleksler vermektedir. Ayrıca literatürde değişik grupları ihtiva eden amin bileşikleri ligand olarak kullanılmıştır. Bu çalışma daha önceki çalışmalarda sentezi gerçekleştirilmiş 6,7-0- Siklohekziliden -l-amino-4-azaheptan (L) ligandı tekrar sentezlenmiş ve bu ligand ile çeşitli metallerin kompleksleri elde edilerek yapılan aydınlatılmıştır Çalışmaların birinci basamağında epiklorhidrin, siklohekzanon ile reaksiyona sokularak l-klor-2,3-0-Siklohekziliden propan ( 1 ) elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci basamağında ise elde edilen (1) bileşiğinin 1,3-diaminopropan ile reaksiyonu sonucunda (L) bileşiği elde edilmiştir. Çalışmanın üçüncü basamağında elde edilen ( L ) ligandı VCI3, CrCİ3, CrCİ3.6H20 MJ1CI2.4H2O, FeCİ3.6H20 metal hızlarıyla kompleks bileşikleri sentezlenmiş ve yapılan element analizi, İR, UV, manyetik süseptibilite, NMR, TGA, kondüktometri yardımıyla aydınlatılmıştır. Anahtar Kelimeler : Aza, Amino, Kompleks, Siklohekziliden, Siklohekzanon, Geçiş Metalleri.

m SUMMARY Master Thesis NTHESIS AND INVESTIGATION OF COMPLEXES OF 6,7-0- CYCLOHEXILYDINE AMTNO-4-AZAHEPTANE LIGAND WITH V, Cr, Mn, AND Fe METAL CHLORIDES EIifŞERAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2002; Page : 48 Amines which contain at least two nitrogens produce stable chelat complexes with transition metals. Amine compounds which have different organic groups have been used is ligand in literature. In this study 6,7-0- cyclohexilydine-l-amino-4-azaheptane(L) ligand which was synthesized in former studies, was resynthesized and with this ligand various metal ^omplexeswere prepared and their structures were identified. At the first step of the study, epichlorhydrine was reacted with cyclohexanon and l-chloro-253-0-cyclohexilydine propane ( 1 ) was obtained. At the second step, the compound ( L ) was synthesized by the reaction of the compound ( 1 ) with 1,3-diaminopropane. At the third step, the complexes of the ligand ( L ) with the salt of VCb, CrCU CrCİ3.6H20, MnCİ2'4H20, and FeCİ3 6H2Q were synthesized. The structures of these complexes were investigated by means of element analysis, IR, UV, magnetic susceptibility, NMR, TGA, and conductivimetry. Key Words : Aza, amino, Complex, Cyclohexilydine, cyclohexanon, Transition Metals.
Synthesis and investigation of complexes of 6,7-O-cyclohexilydine-1-amino-4-azaheptane ligand with V, Cr, Mn and Fe metal chlorides
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry