Bir anaerobik çamur çürütme sisteminde çeşitli yük parametrelerinin sistem verimine etkileri - Demirci, Yavuz; Saatçi, Yusuf (My University, 2003)
Araştırma mezofilik sıcaklıkta ortalama $37^circ C$ çalışan Ankara Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi'nin Anaerobik çamur çürütucü kısmında yürütülmüştür. Deneysel çalışmalar günlük olarak yapılmış ve 6 ay sürdürülmüştü. Çürütücü girişinden ve çürütuücü içerisinden alınan numunelerde TKM, AKM, UAKM, alkalinite. pH toplam uçucu asit analizleri, sıcaklık ve gaz ölçümleri yapılmıştır. Bulgular, ilgili literatür ışığında değerlendirilmiştir. Sonuçlar, hidrolik bekletme süresinin ortalama 20-22 gün, organik yükün 1.2-1.5 kg UAKM/m /gün ve çürütücülerdeki pH'nın ortalama 7.3 olduğu şartlarda ideal gaz üretiminin sağlandığını göstermiştir. Ayrıca çürütücü içindeki uçucu askıda katı madde oranı (UAKM) ile oluşan gaz miktarları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu ve UAKM miktarının artışına bağlı olarak gaz üretiminin arttığı saptanmıştır. Bulgular. 0.2 $m^3$ gaz/kg UAKM üretildiğini göstermektedir. Çürütücülerde toplam uçucu asit (TUA)/alkalinite oranı genellikle 0.1'in altında bulunmuştur. Ancak bu oranın 0 12'ye çıkmasıyla gaz üretiminin azaldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Çevre Mühendisliği