TÜRKİYE’DE ULUSALCILIK, İSLAMCILIK VE MODERNİZM AÇISINDAN KADIN - Karakaya, Handan (My University, 2017)
Kadının kamusal alanda var olma biçimi ve haklarının tanınması, Türk toplumu açısında çok boyutlu veuzun soluklu bir tartışma konusudur. Toplumsal yaşamın modernizmle karşılaşma sürecinden kaynaklı olarakgerek ekonomik gerekse sosyal alanda birbirlerini çok yakından etkileyen bir dönüşüm süreci yaşanmıştır.Bu süreç, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında Türkiye’de modernleşme ekseninde dönüşümün giderek hızkazanması ile farklı yaklaşımlar arasındaki çekişmeyi de derinleştirirken, modernizm ve özelde de kadınalgısı sürecin belirleyici unsuru olmuştur. Böylece modernleşme karşısında oluşan farklı yaklaşım vehareketler arasındaki mücadelenin en görünür kısmında kadınlar yer almıştır. Kadının kendini tanımlamasındanönce toplumun farklı kesimleri, toplumsal cinsiyet rolleri temelinde kadınları, seçmiş oldukları kendiimgeleri üzerinden tanımlayarak onlara çeşitli roller biçmiş ve onları tasarladıları kalıplara sığdırmayaçalışmışlardır. Bu bağlamda Milliyetçilik, İslamcılık ve Laik Modern Türkiye üçgeninde biçimlenen kadınimgelerinden söz etmek mümkündür. Bu üçgenin oluşum sürecinde etkili olan kavram ise modernleşme vemodernleşmeye karşı toplumun farklı kesimleri tarafından benimsenen tutumlardır.
Keywords: Tarih; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları