DAMAR ENTOTEL HASARI SONRASI OLUŞAN İNTİMAL HİPERPLAZİ ÜZERİNE ATORVASTATİNİN ETKİSİ - BALİN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Neointimal hiperplazi, ateroskleroz fizyopatolojisinde yer alır ve perkütanvasküler girişimler sonrasında ise travmaya yanıt olarak gelişir. Vasküler duvardadüz kas hücre migrasyonu, proliferasyonu ile ekstrasellüler matriks birikimi sonucuoluşan klinik bir sorundur. Vasküler düz kas hücre migrasyonu ve proliferasyonunundüzenleyen moleküllerin inhibisyonu, intimal hiperplaziye bağlı oluşan olumsuzsürecin engellemesinde oldukça rasyonel bir yaklaşımdır. Bu çalışmamızda, hidroxi-metil-glutaril redüktaz inhibitör grubundan olan atorvastatinin damar endotel hasarısonrası gelişen intimal hiperplazi üzerindeki etkisini araştırdık.Çalışmada toplam 14 adet Yeni Zellanda türü erkek beyaz tavşan kullanıldı.Abdominal aortalarında balon ile endotel hasarı oluşturulan tavşanlarla 7'şerli 2 grupoluşturuldu: Grup 1'deki (kontrol grubu) tavşanlara sadece balon ile endotel hasarıuygulandı. Grup 2'de (atorvastatin-tedavi grubu) ise işlemden 48 saat önce başlanıpişlem sonrası 28. güne kadar devam edecek şekilde günde 2.0mg/kg atorvastatingastrik gavaj yoluyla verildi. Deney süresinin bitiminde alınan abdominal aortkesitlerinde intimal ve medial alan ölçülerek her bir kesitteki intima / media oranı eldeedildi.Atorvastatin grubunda ortalama intimal alan 0,252Â±0,07 mmÂ², kontrolgrubunda ortalama intimal alan 1,2771Â±0.255 mmÂ² olarak ölçüldü. ntimal alan artışıatorvastatin grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük tespit edildi(p=0.002). Her iki grupta (Atorvastatin ve kontrol) intima/media oranları sırasıyla0,287Â±,080 ve 1,280Â±0,304 hesaplandı. Atorvastatin grubunda intima/media oranıanlamlı olarak azaldı (p=0.002). Medial alan ise atorvastatin grubunda 0,892Â±0,104mmÂ², kontrol grubunda ise 1,007Â±0,111 mmÂ² ölçüldü. Her iki grup arasında medialalanda anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p>0.05 )Sonuç olarak, atorvastatin kullanımının perkütan vasküler girişimlerden sonraerken restenoz gelişiminin engellenmesinde lipid düşürücü etkilerinden bağımsızolarak yararlı bir ajan olabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: ntimal Hiperplazi, Atorvastatin1

THE EFFECTS OF ATORVASTAT N ON INTIMAL HYPERPLASIAAFTER ENDOTHELIAL DENUDATIONNeointimal hyperplasia plays a role in the physiopathology ofatherosclerosis and develops secondary to trauma during vascular intervention. It isclinical problem resulted from migration and proliferation of smooth muscle andaggregation of extracellular matrix. It is a rational approach that the inhibition of themolecules regulating the migration and proliferation of vascular smooth muscle inthe blocking of negative process resulted from intimal hyperplasia. In this study, weexplored the effect of atorvastatin, a hidroxy-methyl-glutaryl reductase inhibitor, onintimal hyperplasia developing after vascular endothelial damage.14 white New Zealand male rabbit was includen in the study. 2 groupincluding 7 rabbits to which endothelial damage was generated by balloon in theirabdominal aorta, was constructed. Only endothelial damage was generated byballoon to rabbits in group 1 (control group). 2.0 mg/kg of atorvastatinadministration, daily, via gastric gavage was started 48 hours before the interventionand gone on through 28 days after the intervention. At the end of the experimentduration, the intima/media ratio in each section was obtained by measuring intimaland medial areas in abdominal aorta sections.Intimal area was measured as 0,252±0,07 mm² and 1,2771±0.255 mm² inatorvastatin and control group, respectively. Increase of intimal area in atorvastatingroup is statistically significantly lower than that of the control group (p=0.002). Theratio of intima/media was calculated as 0,287±,080 and 1,280±0,304 in atorvastatinand control group, respectively. The ratio of intima/media in atorvastatin group wasdecreased significantly (p=0.002). Medial area was measured as 0,892±0,104 mm²and 1,007±0,111 mm² in atorvastatin and control group, respectively. There was nostatistically significant changes between each group in terms of medial area (p>0.05).As a result, it is suggested that atorvastatin administration after percutaneousvascular intervention may be useful for blocking of development of early restenosisindependently of the lipid reducing effects.Key words: Intimal Hyperplasia, Atorvastatin.2
The effects of atorvastatin on intimal hyperplasia after endothelial denudation
Keywords: Kardiyoloji; Patoloji