KEBAN BARAJ GÖLÜ KEREVİT (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCHSCHOLTZ, 1823) POPULASYON BÜYÜKLÜĞÜNÜN ARAŞTIRILMASI - YÜKSEL, FAHRETTİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada, Keban baraj gölündeki kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) populasyonunun büyüklügü arastırılmıstır. Populasyon büyüklügünün tahmininde çok markalama ve çok sayım metodu (Schnabel Metodu) kullanılmıstır. Çalısma, Keban baraj gölü Agın, Keban ve Çemisgezek bölgelerinde belirlenen istasyonlarda yürütülmüstür. Kerevitler elektrikli havya kullanılarak markalanmıstır. Populasyondaki disi/erkek oranı 0,81/1,00 olarak belirlenmistir. Toplam boy ortalaması 93 mm, canlı agırlık ortalaması ise 26,6 g olarak hesaplanmıstır. Boy ve agırlık iliskisinde regresyon denklemi LogW= -1,4535 + 2,9468LogL, korelasyon katsayısı 0,8324 olarak bulunmustur. Kerevitlerin % 8,06'sında kıskaç ayak eksikligi tespit edilmistir. Birim çabadaki av miktarı 0,93 adet kerevit/pinter/7 gün olarak hesaplanmıstır. Kerevit yogunlugu Agın bölgesinde 1,82 birey/m2, Keban ve Çemisgezek bölgelerinde 2,08 birey/m2 olarak tahmin edilmistir. Sayı bakımından toplam stok Agın bölgesinde 2198560 adet, Keban bölgesinde 2672800 adet, Çemisgezek bölgesinde 4799142 adet, agırlık bakımından ise Agın bölgesinde 58482 kg, Keban bölgesinde 71096 kg ve Çemisgezek bölgesinde 127657 kg olarak tahmin edilmistir. Avlanabilir boydaki ( 9 cm) kerevitler bakımından yogunluk, Agın bölgesinde 1,17 birey/m2, Keban bölgesinde 1,37 birey/m2 ve Çemisgezek bölgelerinde 1,40 birey/m2 olarak belirlenmistir. Avlanabilir boydaki kerevitler sayı olarak Agın bölgesinde 1413360 adet, Keban bölgesinde 1760450 adet, Çemisgezek bölgesinde 3230192 adet, agırlık olarak Agın bölgesinde 44380 kg, Keban bölgesinde 55278 kg ve Çemisgezek bölgesinde 101428 kg tahmin edilmistir. Keban baraj gölü için kıymetli bir su ürünü olan kerevitin avcılıgının sürdürülebilir olması için populasyonun sürekli arastırılması ve gerekli tedbirlerin buna göre alınması gerektigi sonucuna varılmıstır. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Kerevit, Astacus leptodactylus, Markalama, Schnabel Metodu

In this study, the crayfish (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) population amplitude in Keban dam lake was investigated. For prediction of population amplitude marking and many caunting method (Schnabel Method) was used. The study was carried out in the stations determined in Agin, Keban and Cemisgezek regions of Keban dam lake. The crayfish were marked using an electrical soldering iron. The female/male ratio of population were determined as 0.81/1.00. The regretion equation of length and weight relationships were found as LogW= -1.4534 + 2.9468LogL, and correlation was found as 0.8324. In 8.06% of crayfish, claw foot was not determined. The catching amount of unit efford was calculated as 0.93 individual crayfish/pinter/7 days. The crayfish densities were predicted as 1.82 individual/m2 in Agin region and 2.08 individual/m2 in Keban and Cemisgezek regions. Total stockes were determined as 2198560 individuals in Agin region, 2672800 individuals in Keban region and 4799142 individuals in Cemisgezek region, due to weight 58482 kg in Agin region, 71096 kg in Keban region and 127657 in Cemisgezek region. The densities of catchable length of crayfish ( 9 cm) were determined as 1.17 individual/m2 in Agin region, 1.37 individual/m2 in Keban region and 1.40 individual/m2 in Cemisgezek region. The number of catchable length of crayfish were predicted as 1413360 individuals in Agin region, 1760450 individuals in Keban region, 3230192 individuals in Cemisgezek region, due to weight 44380 kg in Agin region, 55278 kg in Keban region, 101428 kg in Cemisgezek region. It was concluded that it was necessary to continue research to make crayfish catching continuously in addition the necessary precaution must be taken according to the investigation results. Key Words: : Keban Dam Lake, Crayfish, Astacus leptodactylus, Marking, Schnabel Method
The investigation of the crayfish (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) population amplitude in Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri