KURTULUŞ YA DA FELAKET: EDEBİYATTA SU SEMBOLİZMİ - Arıkan, Seda (My University, 2014)
Sanatın önde gelen kollarından biri olan edebiyat yaşamdan türetilmiş önemli semboller içerir. Bu semboller, insanoğlunun edebiyata aktardığı düşüncelerinin, duygularının ve fikirlerinin yansıtıcıları olarak işlev görürler. Bu bağlamda su, tarihin başlangıcından beri sözlü ve yazılı edebiyatın başlıca sembollerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Su teması ve sembolizmi genellikle katarsis, arınma, yaşam ve yeniden doğuş fikirleri ile bağlantılıdır. Bununla birlikte su sembolizmi sıklıkla iki yönlü olarak kullanılır. Olumlu ve yenileyici özelliklerinin yanı sıra, olumsuz yıkıcı özellikler su sembolizminde önemlidir. Özellikle psikanalitik çalışmalar açısından su, içgüdüler gibi karanlık güçleri barındıran bilinçdışının bir sembolü olarak kabul edilir.Bu çalışma İngiliz Edebiyatından seçme edebi eserlerde su sembolizmini ele almayı amaçlamaktadır. Aşkınlık sembollerinden biri olan su, edebi eserlerde kurtuluş ve/ya felaket (yaşam ve/ya ölüm) temalarını uyandıran iki başlı bir sembol olarak ele alınacaktır. Çalışma, su sembolizminin psikanalitik okumasına dayanarak, farklı tür ve dönemlerden İngilizce edebi eserlerdeki çeşitli boyutlarla su teması ve sembolizmini ortaya koymayı amaçlamaktadır
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri