Dolum bilya çapı değişiminin bilyalı santrifüj kavrama moment iletim kapasitesine etkisi - Türkbay, İsmail; Savaş, Vedat (My University, 2008)
Bilyalı santrifüj kavrama elektrik motorunun yük altında harekete baslaması istenilen yerlerde kullanılır. ihtiyaç duyulan momente göre bilyalarla kısmen veya tamamen doldurulur. Sınırlanan bir emniyet momenti tarafından asırı yüklere karsı elektrik motorunu ve is makinesini korur. Bunlar ilk hareket kavraması olarak da adlandırılırlar. Bu deneysel çalısmada, kütleleri sabit ve farklı çaptaki bilya dolumlarının farklı devir sayılarında ilettikleri momentler deneylerden elde edilmistir. Farklı çaptaki bilya dolumlarının ilettikleri kayma momentleri arasındaki farkın nedenleri teorik olarak açıklanmıstır.
Keywords: Mühendislik; Makine