ANJİYOGRAFİK OLARAK NORMAL KORONER ANATOMİLİ HİPERLİPİDEMİK HASTALARDAKİ DİYASTOLİK DİSFONKSİYONUN SİMVASTATİN TEDAVİSİ İLE DÜZELTİLMESİ - AKBULUT, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
VH-OZET Koroner arter hastalığı, çok faktörlü ve kompleks mekanizmalar sonucu koroner arterlerde meydana gelen anormalliklere bağlı olarak miyokardda oluşan iskemik değişiklikler sonucu kendini çeşitli klinik formlarla gösteren kronik, ilerleyici bir durumdur. Koroner arter hastalığmm en sık nedeni aterosklerozdur. Ateroskleroz kronik, progressif ve multifokal bir intimal hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, gelişiminden hiperlipideminin rolü elbette tartışma götürmemektedir. Hiperlipidemi, koroner aterosklerozun temel oluşum mekanizması olan endotel harabiyeti yapmak suretiyle koroner vazodilatasyon sistemini bozar. Koroner vazodilatasyon sisteminin bozulması sonucunda miyokardiyal segmenter kasüma anormallikleri meydana gelir. Bu son durum, kardiyak diyastolik fonksiyon bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Anjiyografik olarak normal koroner anatomili hiperlipidemik vakalarda; endotel hasan ve/veya diskfonksiyonu döneminde meydana gelen olumsuz kardiyak hadiseler şayet hiperlipidemi tedavi edilir ise, daha ileride gelişmesi muhtemel ciddi olumsuz hadiselerin önüne geçilebileceği gibi, çok daha erken dönemde gelişen uyan mahiyetindeki kardiyak diyastolik diskfonksiyonlarıda normale çevirmek mümkündür. Çalışmaya, anjiyografik olarak normal koroner anatomili, hiperlipidemik ve kardiyak diyastolik fonksiyon bozukluğu bulunan ve hiçbir vakada hiperlipidemi dışmda koroner aterosklerotik risk faktörü bulunmayan 28 kadın, 63 erkek olmak üzere toplam 91 vaka alındı. Tüm vakalara 24 hafta süre ile 10 mg/gün oral simvastatin preparatı verildi. 24. haftanın sonunda tedavi öncesi ve sonrası ölçülen lipid parametreleri (T-Kol, TG, LDL-Kol, HDL-Kol) ve diyastolik fonksiyon parametreleri (PEV, PAV, E/A, IVRT ve DT) birbiriyle karşılaştınldı. İstatiksel olarak tedavi öncesi ve sonrası farkların anlamlılık derecelerine bakıldı. İstatiksel açıdan değerlendirmek için iki eş arasındaki farkın önemlilik testi olan Student's T- testi uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası lipid ve kardiyak diyastolik fonksiyon parametrelerindeki değerlerde meydana gelen değişiklikler istatiksel açıdan anlamlı bulundu. 113Sonuçta, hiperlipidemiye bağlı; koroner arterlerde anjiyografik olarak aterosklerotik plak görünümü izlenmeden önce, endotel harabiyeti ve/veya diskfonksiyonu gelişmektedir. Endotel harabiyeti ve/veya diskfonksiyonu neticesinde miyokardiyal segmenter kasılma bozukluğu gelişirken kilinik olarak da kardiyak diyastolik fonksiyon bozukluğu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde yapılacak uygun hiperlipidemi tedavisi hem muhtemel endotel harabiyeti ve/veya diskfonksiyonun ortadan kaldıracak hemde kardiyak diyastolik fonksiyonların normale dönmesini sağlayacaktır. 114
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology