PİLİÇLERDE ENDOTELYUM KAYNAKLI GEVŞETİCİ FAKTÖRÜN RENİN-ANJİOTENSİN VE SEMPATOADRENERJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BİNGÖL, İSMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
Piliçlerde, akut ve küçük yaştan itibaren uzun süreli L-NNA uygulamalarının kan basıncı, plazma A ve NA düzeyleri, PRE ve plazma ADE etkinliği üzerine etkilerini 3 seri deneyde çalışarak; NOS inhibisyonunun, RAS ve sempatoadrenerjik sistemlerle ilişkilerini araştırmayı hedefleyen bu çalışmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: 1) Piliçlerde küçük yaştan itibaren 5 hafta süreyle içme suyuyla L-NNA, L-ARG ve L-NNA+L-ARG uygulamalarının piliçlerin gelişmelerine etkileri olmadığı, 2) Uzun süreli L-NNA uygulamasının memelilerde olduğu gibi, piliçlerde de kan basıncını anlamlı ve kalıcı olarak artırdığı, ancak KA/VA oranını etkilemediği, 3) Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasının, PRE' ni değiştirmeden plazma ADE etkinliğini anlamlı ve güçlü bir şekilde inhibe ettiği, 4 ) Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde plazma NA düzeyinin yüksek, bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde ise düşük olduğu; plazma A düzeylerinin ise farklılık göstermediği, 5 ) Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasının, plazma NA ve A düzeylerini anlamlı olarak düşürdüğü, ancak bu etkinin barorefleks-aracılı sempatik inhibisyondan kaynaklanabileceği olasılığının gözardı edilemeyeceği, 6) Bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasının kan basıncını değiştirmediği, 7) Bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasının, plazma A düzeylerini anlamlı ve güçlü olarak düşürürken, plazma NA düzeylerini anlamlı ve güçlü olarak yükselttiği, 8} Bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasının plazma ADE etkinliğini anlamlı ve güçlü olarak artırdığı, bundan dolayı plazma NA düzeylerinde meydana artışın plazma ADE etkinliği sonucu artması beklenen ANG II aracılı olabileceği, 9) Bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde uzun süreli L-NNA uygulamasına L-ARG ilave edildiğinde, plazma ADE etkinliği ve plazma NA düzeylerini tamamen, plazma A düzeylerini ise önemli ölçüde geri döndürdüğünü, bundan dolayı uzun süreli L-NNA uygulamasının plazma NA, A düzeyleri ve plazma ADE etkinliği üzerine etkilerinin NOS inhibisyonundan kaynaklandığı, 10) Bazal kan basıncı yüksek olan piliçlerde uzun süreli L-ARG uygulamasının kan basıncını etkilemediği, plazma ADE etkinliğini 71ve plazma NA düzeyim L-NNA grubuna göre hafif fakat anlamlı olarak artırırken, plazma A düzeylerini hafif fakat anlamlı olarak düşürdüğü, 11. Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde artan dozlarda akut L-NNA uygulamalarından sadece en yüksek dozun (100mg/kg, Lm.) kan basıncını anlamlı olarak artırdığı, PRE' nin bütün dozlarda düştüğü, plazma ADE değerlerinin doz-bağımlı ve anlamlı olarak azaldığı, 12) Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde artan dozlarda akut L-NNA uygulamalarının plazma NA düzeylerini anlamlı olarak düşürürken, plazma A düzeylerini etkilemediği, 13) Bazal kan basıncı normal olan piliçlerde küçük ve orta doz akut L-NNA uygulamasının kan basıncını değiştirmeden plazma NA düzeylerini anlamlı olarak düşürmesinden dolayı, bu etkinin barorefleks-aracıh sempatik inhibisyona bağlanamıyacağı, keza bu gruplarda görülen RAS' i inhibisyonu aracılı olabileceği, 14) Bu sonuçlara dayanarak NOS inhibisyonunun piliçlerde RAS' nin düzenlenmesinde direkt modulator rolü olduğu, 15) Piliçlerde bazal kan basıncının çok önemli olduğu, kan basıncı yükseldikçe plazma NA düzeylerinin düştüğü, ve NOS inhibisyonunun kan basıncı farklı olan gruplarda tam tersine etki gösterdiği, bundan dolayı sonuçlan değerlendirmede kan basıncı değerlerinin mutlaka alınması gerektiği, ilk kez gösterilmiş ve rapor edilmiştir. 72
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji; Pharmacy and Pharmacology