Akıllı Şebekelerde İletişim Altyapısı ve Siber Güvenlik - Gündüz, Muhammed Zekeriya; Das, Resul (My University, 2020)
Akıllı şebekeler, mevcut elektrik şebekelerinin bilgi iletişim teknolojileri ile donatılmış yeni nesil güç sistemlerine dönüştürülmesidir. Gelişmiş bilgi iletişim teknolojilerinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin bir şekilde mevcut elektrik şebekelerine entegre edilmesi geleceğin güç sistemlerinin verimlilik ve etkinliğini artıracaktır. Siber-fiziksel bir sistem olan akıllı şebekeler sağladıkları olanakların yanı sıra siber güvenlik ile ilgili ciddi sorunları da beraberinde getirmektedirler. Bu sorunları engellemek, tespit etmek ve sistemi bunlara karşı korumak için iletişim altyapısının verimli, güvenilir, güvenli ve etkin bir şekilde tasarlanması gerekmektedir. Bu çalışmada akıllı şebeke iletişim altyapısındaki siber güvenlik gereklilikleri, ağ zafiyetleri, güvenli iletişim mimarileri ve protokolleri ile siber saldırıların engellenmesi konuları ele alınmıştır. Ayrıca, akıllı şebekelerde öne çıkan siber güvenlik zafiyetlerinin ve çözümlerinin derinlemesine anlaşılması sağlanarak, konu ile alakalı gelecekte yapılacak çalışmalara yol gösterilmesi amaçlanmıştır.
Keywords: Siber güvenlik; Siber fiziksel sistem; Akıllı şebekeler; İletişim altyapısı