The Relationship Between Adiabatic Electron Sound Speed and Electron Flux in the F-region of Ionospheric Plasma - Kurt, Kadri; Yeşil, Ali (My University, 2017)
Bu çalışmada, İyonküre'nin F bölgesi için Dünya'nın manyetik alanının gerçek geometrisi kullanılarak kuzey yarımkürede adyabatik elektron ses hızı ile elektron akısı arasındaki ilişki coğrafik enleme bağlı olarak ekinoks (21 Mart ve 23 Eylül) günleri için yerel zamanla değişimleri incelenmiştir. Bu günler için elektron akısı matris olarak elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, matris elemanlarından ?yz nin her iki gün dönümünde de ?zy ye eşit olduğu görüldü. Ayrıca sonbahar ekinoksunda elde edilen elektron akısının değeri, ilkbahar ekinoksunda elde edilen elektron akısı değerinden daha büyük olduğu görüldü. Bunun yanı sıra elektron akısı ile adyabatik elektron ses hızı arasında lineer bir ilişki belirlendi
Keywords: Fizik; Uygulamalı