İMAM-HATİP LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN SORUN VE BEKLENTİLERİ (BATMAN İLİ ÖRNEĞİ) - KARATEKE, TUNCAY (Fırat Üniveristesi, 2010)
İmam-Hatip Liselerinin tarihi, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilan edilmesinden 5 ay gibi kısa bir süre sonra 3 Mart 1924'te kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanununa dayanmaktadır. Açıldığı tarihten bu güne kadar kapalı kaldığı yıllar olmasına rağmen, daima Türk milli eğitim Sistemi içindeki yerini korumuştur.İşte biz de, bu çalışmamızda bir eğitimci gözüyle İmam-Hatip Liselerinin kuruldukları yıldan günümüze kadar Türk milli eğitimi sistemi içerisinde geçirdikleri tarihi süreci tespit ederek; bu okullarda okuyan öğrencilerin sorun ve beklentilerini tespit etmeyi amaçladık.Bu araştırmanın evreni Batman Anadolu İmam-Hatip Lisesinde öğrenim gören öğrencilerden oluşturmaktadır.İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin sorun ve beklentilerini tespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu 194 öğrenciye uygulanmıştır. Anket vasıtasıyla elde edilen veriler SPSS For Windows Paket Programı ile çözümlenmiştir. Anket verileri, öğrenciler ile yapılan görüşmelerle desteklenmiştir.Araştırmamız sonunda, sınıfların kalabalık olması, programın yoğun olması; öğrencilerin barınma problemleri, yükseköğrenime geçişte katsayı uygulanması gibi sorunlar tespit edilmiş ve öneriler sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: İmam-Hatip Liseleri / Okulları, Öğrenci, Eğitim, Beklenti, Sorun

The history of İmam-Hatip Highs / schools is based on the Law of Tevhid-i Tedrisat which was accepted on the 3rd of March, 1924 with short period of five monther after the proclamation of Republic on the 29th of October, 1923. From the opening date today, İmam-Hatip Highs / Schools, in spite of the years having been closed, have always preserved its place in the Turkish Education System.So, in our study; with an eye of educator, by determining the historical process of İmam-Hatip Highs / Schools that passed in the Turkish Education System from their first foundation to now, we aimed to determine the students? problems and expectations who are attending in these schools.The scope of our research is formed by students, attending at the İmam-Hatip Highs / School located in the Centrum of the city of Batman.İn order to determine the problems and expectations of the İmam-Hatip High / School Students, a survey was applied to 194 students by the researcher. By the means of this survey, the data were resolved with Spss For Windows Package. Survey data were supported by making an inerview with students.At the end of our research, some of the problems related to the students were found such as crowded classes, the density of Schedule, sheltering problem of students, the application of coefficent factor for passing to High Education and also some suggestions were presented.Key Words: İmam-Hatip Highs/ Schools, Student, Education, Expectations, Problems
Imam hatip high school students? problems and expeciations (Batman city sample)
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim