HARAMİ FORMASYONU’NUN ELAZIĞ GÜNEYBATISINDAKİ YÜZEYLEMESİNDE MICROCODIUM BULGUSU - Kayğılı, Sibel; Marı, Ismaıl; Sis, Semih (My University, 2025)
Bu çalışmada Elazığ’ın yaklaşık 12 km güneybatısındaki Mangan Tepe’de yüzeyleyen Harami Formasyonu’nda ölçülen Mangan Tepe 1 ve Mangan Tepe 2 isimli stratigrafik kesitlerdeki Microcodium bulguları esas alınmıştır. Bu bulgular ve beraberinde bulunan fosil içeriğinden yararlanarak istifin yaşı ve depolanma ortamının ortaya konulması, çalışmanın amacını oluşturur. Microcodium’ların kökeni çok tartışmalı olup bu çalışmadaki Microcodium’ların parçalı bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle taşınmamış olduğu belirlenmiş ve sığ deniz ortamında depolanan sedimanların su üstü olması sırasındaki topraklaşmanın erken evresinde gelişen bitki kök hücrelerinin kalsifikasyon ürünü olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada belirlenen Microcodium’lar Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılmıştır. Microcodium’ların yer aldığı istifte Fissoelphidium operculiferum, Orbitoides sp., Lepidorbitoides sp., rotalidae, miliolidae, textularidae, alg, mercan ve bivalv gibi fosillerinin varlığı belirlenmiş ve bentik foraminifer içeriğine göre istife Maastrihtiyen yaşı verilmiştir. Microcodium içeren Maastrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu kireçtaşlarının sığ bir denizel ortamın iç ve orta şelf bölümünde depolandığı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Microcodium; Harami Formasyonu; Maastrihtiyen; Elazığ güneybatısı