Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Karaciğerin Morfolojik Yapısının İncelenmesi - Karan, Meryem; Baygeldı, Saıme Betül; Ozkan, Zaıt Ender; Timurkaan, Sema; Kanmaz, Yeşim Aslan; Karaavcı, Funda Aksünger; Yılmaz, Sadık (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, bıldırcınlarda karaciğerin anatomik ve histolojik özelliklerini ortaya koymaktı.Bu amaçla 4-6 aylık toplam 10 adet (5 erkek, 5 dişi) yetişkin bıldırcın (Coturnix coturnix japonica)kullanıldı.Karaciğer, lobus dexter hepatis ve lobus sinister hepatis olmak üzere iki loptan oluşmaktaydı.Lobus dexter hepatis tek parça halinde bulunurken; lobus sinister hepatis, derin bir çentikle parslateralis ve pars medialis olmak üzere iki parçaya bölünmüştü. Facies visceralis üzerinde kalp(impressio cardiaca), dalak (impressio lienalis), proventriculus gastris (impressio proventricularis),ventriculus gastris (impressio ventricularis) ve duodenum’un başlangıç kısmının (impressioduodenalis) izleri bulunmaktaydı.. İğ şeklinde olan safra kesesi margo caudalis’i aşmıştı. Karaciğer,septum interlobaris ile lopçuklara bölünmemişti. Lobuluslar arası intersitisyum çok daha azolduğundan klasik hepatik lopçukların köşelerinde yer alan karaciğer üçlüsü (trias hepatica) dağınıkbir durumdaydı ve bu bağdokuda ductus biliferus, arteria hepatica ve vena interlobularislerbulunmaktaydı.Sonuç olarak, bıldırcın karaciğerinin anatomik ve histolojik özellikleri incelenerek, diğer kanatlıtürleriyle olan benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmuştur.
Keywords: Biyoloji; Zooloji