GÜÇ MERKEZİ İZOLATÖRLERİNDE YÜZEY KAÇAK AKIMLARI İÇİN BİR GÖRÜNTÜ VE UYARI CİHAZININ TASARIMI - ŞENPINAR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek gerilimli güç hatlarında enerjinin iletilmesinde izolatörlerin önemi büyüktür, izolatörler bulundukları atmosferik ve çevresel şartlardan dolayı kirlenmeye maruz kalırlar (mesela; sahil kıyısına yakın olması, kimyasal olarak kirlenmesi, rüzgarın etkisiyle tozlanma vb.)- İzolatör üzerindeki bu kirlenme yüzeyden sızıntı akımlarının geçmesine sebep olur. Sızıntı akım miktarı uygulanan gerilime ve kirlilik miktarına bağlıdır. Sızıntı akımından dolayı izolatörlerin yapısı bozulur ve enerji kesikliğine sebep olurlar. Sızıntı akımının miktarını ölçmek için farklı yöntemler vardır. Bunlardan birisi; sızıntı akımını görüntülenmesiyle ilgilidir. Bunun için izolatör üzerindeki sızıntı akımını ölçen elektronik devreler geliştirilmiştir. Bu devreler yardımıyla izolatör üzerinden geçen sızıntı akımı ölçülebilir. Bu akımın genliği belirli bir değeri aştığında elektronik devre yardımıyla alarm devresi aktifleşir ve sinyal verir. Böylece izolatörde yüzeysel atlamadan önce ya hattın enerjisi kesilerek izolatör temizlenir ya da enerji altında temizleme için otomatik yıkama sistemi çalıştırılır.ANAHTAR KELİMELER: izolatör, kirlenme, sızıntı akımı, görüntüleme.

Insulators has a great importance on the conduction of energy on high voltage power line. Insulators may be polluted because of their atmospheric and environmental conditions (for example; being near seaside, chemical pollution, having dust because of wind etc.). This pollution on insulator causes to leakage currents on surface. Amount of leakage current depends on applied voltage and pollution amount. Because of leakage current insulator formation is broken down and it causes to energy out. There are different methods to measure leakage current amount. One of them is related to leakage current monitoring. So, electronic circuits have been advenced for measuring leakage current on insulator. By means of this circuits leakage currents on insulator can be measured. When leakage current magnitude exceeds a certain preset value, alarm circuit starts and gives signal by means of electronic circuit. So, before flashover on insulator, insulator are cleaned by stopping the energy of line or automatic washing system are started for cleaning when the energy on line.KEY WORDS: insulator, pollution, leakage current, monitoring.
Advancing of monitoring and alarm device for surface leakage currents an outdoor power plant insulators
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering