PÜTÜRGE İLÇESİ’NDE (MALATYA) CUMHURİYET DÖNEMİNDE NÜFUSUN GELİŞİMİ VE GÖÇ - Güner, Bülent; Çitçi, Muhammet Dursun (Fırat University, 2013)
Bu makalePütürge İlçesi’nin, Cumhuriyet Döneminde nüfus gelişimini ve bu gelişimi etkileyen göçfaktörünü ele almaktadır.Pütürge İlçesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1950’li yıllara kadar genellikle hızlı bir nüfus artışıgöstermiştir. 1950’lerden sonra nüfus artış hızında görece bir yavaşlama gerçekleşmiştir. 1980 sonrasında iseilçe nüfusu azalma eğilimine girmiştir.İlçe nüfusunun gelişimini yarım asırdan fazla bir zamandır doğrudan etkileyen bir faktör olarak göç öneçıkmaktadır. İlçede ekonomik faaliyet türleri, daha çok engebeli topografyadan kaynaklanan nedenlerlegelişip, çeşitlenememiştir. Ekonomik etkenlerin yanı sıra çeşitli sosyal etkenler, ilçenin yoğun göçvermesinin ana motivasyonunu oluşturmuştur. Böylece ilçe nüfusu, son 30 yılda, yaklaşık olarak % 50oranında azalış göstermiştir. Mevcut verilere göre, ilçe nüfusunun önümüzdeki yıllarda da azalış göstereceğitahmin edilmektedir.