ELAZIĞ İL MERKEZİNDEKİ İLKÖĞRETİM OKULU ÇOCUKLARINDA PPD İLE BCG AŞISININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE TÜBERKÜLÖZ ENFEKSİYON PREVALANSI - ŞEN, ÇİĞDEM (Fırat Üniveristesi, 1998)
VII - ÖZET : Elazığ il merkezindeki yedi ilköğretim okulunda 1995-96 yılı Nisan- Haziran aylan içerisinde 1. ve 5. sınıf öğrencileri arasında aşılanma oranlarını, PPD reaksiyon değerlerini, enfeksiyon prevalansını ve yıllık enfeksiyon riskini saptamayı amaçlayarak bu çalışmayı gerçekleştirdik. 1007'si kız 1069'u erkek olan toplam 2076 çocuk çalışmaya alındı. Çocukların sol omuzlarındaki aşı skar sayısına göre aşılanmaları değerlendirildi, %21.7'si BCG ile hiç aşılanmamıştı. Birinci sınıf öğrencilerinde aşısızların oranı %18.1 iken 5. sınıf öğrencilerinde bu oran %25 olarak daha yüksek bulundu. Tüm olguların %65.7'si tek aşılı %12.6 gibi küçük bir oranı ise iki aşılı idi. Özellikle 5. sınıf öğrencilerinin iki aşılı olması beklenirken, bizim bulduğumuz uygun revaksinasyon oranı %7.9 idi. Üç aşılı öğrenciye rastlanılmadı. Tüm çocuklara PPD yapıldı. PPD reaksiyonlarının ortalaması ve 95. persentil değerleri bulundu. Aşısız çocuklarda PPD ortama değeri 2.4±3.4 mm, tek skarlılarda 5.8±4.9 mm, çift skarlılarda 1 1+3.9 mm olarak bulundu. 95. persentil değerleri ise sırasıyla 10 mm, 14 mm, 16 mm olarak bulundu; 95. persentil değeri ve üzeri değerler pozitif olarak yorumlandı. BCG skar sayısı arttıkça PPD reaksiyon boyutlarındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Olgular, sosyoekonomik durumlarına ve aşılanmaların göre değerlendirildiğinde; %63.2'sinin sosyoekonomik durumu düşük ve orta iken geriye kalan %36.8'ini sosyoekonomik durumu iyi ve çok iyi olanlar oluşturuyordu. BCG skarsız çocukların %71'i sosyoekonomik düzeyi düşük ve orta kesimdendi. PPD pozitif 129 (%6.21) olgu bulundu. Tüberkülozlu olguya rastlanmadı. Yeni enfeksiyon saptanan olgulara INH profilaksisi başlandı ve tüm olgular Verem Savaş Dispanseri kayıtlarına geçirilerek, izleme alındı. Sonuç olarak aşılama programlarının hem okul öncesi hemde okul çağlarında daha dikkatli ve geniş çapta yürütülmesi gerektiği vurgulandı. 63
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases