KAMU YÖNETİMİNDE E-DEVLET VE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ - Kişman, Zülfükar Aytaç; Ayden, Cem; Bakal, Ceren; Vural, Yunus Emre (My University, 2025)
Bu çalışma, kamu yönetimi disiplininde e-devlet ve yapay zekâ entegrasyonuna odaklanan akademik literatürü bibliyometrik bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital dönüşümün kamu sektöründe hızla yayılmasıyla birlikte, yapay zekâ teknolojileri yalnızca teknik bir araç olmakla sınırlı kalmayıp yönetişim, karar alma süreçleri ve kamu değeri üretimi bağlamında stratejik bir unsur hâline gelmiştir. Alandaki bilimsel üretimin yapısal özelliklerini, entelektüel yönelimlerini ve araştırma eğilimlerini bütüncül biçimde ortaya koyan bu çalışma gelecek çalışmalara bir yol haritası oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda Web of Science (WoS) veri tabanında 2010–2025 yılları arasında yayımlanan çalışmalar bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Verilerin analizinde Bibliometrix ve VOSviewer yazılımları kullanılarak yıllık bilimsel üretim, atıf dinamikleri, önde gelen dergiler, yazarlar, kurumlar ve ülkeler belirlenmiş ayrıca ortak yazarlık ağları, anahtar kelime birlikte oluşumları ve tematik haritalar aracılığıyla literatürün kavramsal yapısı analiz edilmiştir. Çalışma, kamu yönetiminde yapay zekâ literatürünün mevcut durumuna ilişkin bütüncül bir çerçeve sunarak, gelecekte yapılacak çalışmalar için kavramsal ve metodolojik bir yol haritası sunmaktadır.
Keywords: Kamu Yönetimi; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka