TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANLARININ GÖREV SÜRELERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME - Murathan, Talha; Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Devecioğlu, Sebahattin (Atatürk Üniversitesi, 2017)
Bu araştırma Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlarının görev sürelerine yönelik bir değerlendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Spor, günümüzde toplumsal ve kültürel etkilerinden dolayı devletlerin dikkatini çeken bir kavram haline gelmiştir. Sporun dikkat çekici bu özelliği ona kurumsal anlamda bir nitelik kazandırmıştır. Ülkemizde futbolun kurumsal temsilcisi olan Türkiye Futbol Federasyonu uzun bir geçmişi ile günümüze kadar gelmiş ve Türk spor teşkilatının önemli kurumlarından biri olmuştur. Bu kurum kurulduğu ilk günden bugüne kadar birçok kişi tarafından yönetilmiştir. Fakat başkanların birçoğunun görev süresi kısa olmuştur. Araştırmada, federasyon başkanlarının görev sürelerine ilişkin olarak zamanın sosyal ve siyasi olayları ve bu olayların başkanların görev sürelerine yapmış olduğu olumlu veya olumsuz etkiler araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Elde edilen bulgulardan hareketle Türk spor tarihinin, belgelere göre değil belleklere dayalı olarak yazıldığı görüşü hakim olmuştur. Bu durum araştırmacıları gazetelerden daha çok yararlanmaya zorlamıştır. Federasyon başkanlarının görevlerini bırakma nedenlerine yönelik olarak yapmış oldukları açıklamalara bakıldığında görünürde Türk futbolunu yöneten birileri varken aslında perde arkasında sistemi kilitleyen kişi veya kişilerin de olduğu düşüncesi hakim olmuştur. Bu durum Türk futbolunun gelişmesi noktasında bir engel olarak görülmüştür.

This study has been prepared with the aim of having an evaluation towards the duty duration of Turkish Football Association heads. Today, sport has become an interesting phenomenon for governments due to its scientific, social and cultural effects. This aspect of sport has earned a corporate quality. Turkish Football Association that is the institutional representative of football has come up to the day with its long history and become one of the most important institutions of Turkish Sport Organization. This organization has been administered by a number of heads since its foundation. However, majority of heads have had a short duty term. This study examines the social and political events of this era concerning the duty term of the heads of the Turkish Football Association, as well as the positive and negative effects of these events upon the duty term of heads. The study also considers newspaper reports and gives place to the written and verbal statements of heads especially concerning their resignation. A literature review has been conducted concerning the social and political events of this era. Thus, the acquired findings are associated with the duty term of heads and these information are presented as inferences of the study. Considering the acquired findings; it is observed that the Turkish sport history is written according to memories rather than documents, which forces researchers into using newspapers more. Considering the explanations of heads regarding their resignation; even though the Turkish football is administered by someone, it is thought that there are actually persons that lock the system behind the scenes, which unfortunately prevents the Turkish football to develop.
AN ASSESSMENT CONCERNING THE DUTY TERM OF THE HEADS OF THE TURKISH FOOTBALL ASSOCIATION
Keywords: Sports Medicine; Spor Hekimliği