TÜRKİYE’NİN AFRİKA AÇILIMINDA KENYA’YA OLASI MODELLİĞİ - Boztaş, Asena; İpek, Volkan (Fırat University, 2012)
Uluslararası sistemde gelişmemiş dünyaya model olma ile ilgili Türkiye’nin işaret edildiği birçok ülke mevcuttur. Ortadoğu, Latin Amerika, Asya ve çalışmada incelenecek olan Afrika ülkeleri bunlar arasında yer alır. Son dönem Türk dış politikasının yaptığı Afrika açılımıyla Türkiye, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirirken bu ülkelere önemli katkılarda da bulunmaktadır. Son dönemdeki bu katkılar ve tarihsel bağların mevcudiyetiyle Türkiye, gelişememiş ve ulus inşa süreçlerini tamamlayamamış Afrika ülkelerine model oluşturabilecek niteliktedir. Çalışma kapsamında Türkiye’nin bir Afrika ülkesi olan Kenya’ya model oluşturabileceği; etnik gruplarının demokratik yaşam adına çizecekleri yol, küreselleşme sürecinde ulusal kimliği koruma, iş dünyasının gelişimi, ekonomik ve siyasi bağımsızlığın korunması, insan haklarının ve düşünce özgürlüğünün geliştirilmesi, ulusal bütünlüğün önemi, sivil toplum örgütlerinin gelişimi, jeopolitik konumun değerlendirilmesi, sağlık alanındaki sorunlara çözüm getirme ve uluslararası örgütlerde girişimcilik perspektiflerinden değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kenya, ulusal kimlik, model ülke, ekonomik-siyasi bağımsızlık