Elazığ İlinde Kayısı Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Performanslarının Ölçülmesi - Külekçı, Murat; Dönmez, Rıfkı; Güler, Mustafa (My University, 2016)
Teknik etkinliğin tespiti, işletmelerin aynı üretim miktarını daha az girdi kullanarak elde edebilmeleri açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Elazığ ilinde kayısı üreten işletmelerin teknik etkinliği ölçmektir. Çalışmada analiz edilen veriler Elazığ ili Baskil ilçesinde kayısı yetiştiren 90 işletmeden anket yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Veri Zarflama Yöntemi kullanılmıştır. Analizde çıktı olarak işletmelerin kayısı üretim değeri, girdi olarak gübre masrafı, işgücü masrafı, ilaç masrafı, akaryakıt masrafı ve diğer değişken masrafları kullanılmıştır. İşletmelerin genel üretim değeri etkinliği, saf üretim değeri etkinliği ve ölçek etkinlikleri sırasıyla 0,89, 0,90 ve 0,98 olarak bulunmuştur. İşletmelerin işgücü masraflarını %33,46, ilaç masraflarını %41,86, akaryakıt masraflarını %17,01 ve diğer değişken masraflarını %17,14 azaltarak aynı üretim değerini elde edebilecekleri belirlenmiştir. İşletmecinin yaşı ve kayısı yetiştirilen alanın genişliği arttıkça işletmelerin etkinlikleri artarken, kayısı yetiştirilen arazinin parça sayısı arttıkça etkinliğin azaldığı belirlenmiştir
Keywords: Kamu Yönetimi; Ziraat Mühendisliği; İktisat