Sakız x Morkaraman ve Sakız x Akkaraman melezi ($F_1$) kuzularda besi performansı ve Karkas özelliklerinin karşılaştırılması - Özbey, Orhan; Esen, Fikret (My University, 2001)
Bu araştırma, Sakız x Morkaraman ve Sakız x Akkaraman melezi ($F_1$) kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, besi döneminde her iki genotipten 12’şer baş, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesinde her iki genotipten 5’er baş olmak üzere toplam 10 baş erkek kuzudan elde edilmiştir. Kuzulara besi döneminde, kuru yonca otu ve konsantre yem ad libitum olarak verilmiştir. 30 kg canlı ağırlıktan itibaren genotip gruplara göre farklı bölmelerde besiye alınan erkek kuzular 45 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar beslenmişler ve karkas özelliklerini araştırmak amacıyla kesilmişlerdir. Besi süresince,günlük ortalama canlı ağırlık artışı Sakız x Morkaraman ve Sakız x Akkaraman melez ($F_1$) grubunda sırasıyla 194.04 ve 217.85 g olurken, besi boyunca Sakız x Morkaraman ve Sakız x Akkaraman melez ($F_1$) grubunda sırasıyla 13.58 ve 15.28 kg canlı ağırlık artışı sağlanmıştır.Aynı dönemdeki günlük konsantre yem ve kuru yonca otu tüketimi grup sırasına göre 1.303 ve 0.200 kg, 1.368 ve 0.213 kg hesaplanmıştır. Besi sonunda ortalama 45 kg ağırlığında kesilen Sakız x Morkaraman ve Sakız x Akkaraman melez ($F_1$) grubunda soğuk karkas ağırlığı sırasıyla 19.89 ve 19.95 kg, karkas randımanı % 44.64 ve 43.33, takım ağırlığı oranı % 8.36 ve 6.67 (P<0.05) olmuştur.
Keywords: Sakız(koyun ırkı); Morkaraman; melez ırklar; canlı ağırlık; kuzu; koyun ırkları; Akkaraman; karkas özellikleri; besi performansı