Sperma Sulandırıcısına Farklı Oranlarda Ganoderma Lucidum (Reishi) İlavesinin Koç Spermasının Dondurulması Üzerine Etkisi - Acısu, Tutku Can; Sonmez, Mustafa; Kaya, Emre; Türk, Gaffari; Gür, Seyfettin; Kaya, Seyma Ozer; Cihangiroğlu, Aslıhan Çakır (My University, 2026)
Bu araştırma, güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen bir mantar olan Ganoderma lucidum (Reishi) kullanılarak dondurma işlemi sırasında oluşan oksidatif stresi azaltarak koç semeninin çözülme sonrası kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Altı Akkaraman koçundan toplanan semen örnekleri bir araya getirilerek kontrol ve tedavi gruplarına eşit olarak bölünmüştür. Çalışma altı gruptan oluşmaktadır: Grup 1 (Kontrol, %0 GL), Grup 2 (%0.5 GL), Grup 3 (%1 GL), Grup 4 (%2 GL), Grup 5 (%4 GL) ve Grup 6 (%8 GL). Seyreltme ve soğutma işleminin ardından semen gliserolize edilmiş, dengelenmiş, 0.25 ml'lik mini payetlere paketlenmiş ve otomatik dondurma sistemi kullanılarak kriyoprezervasyona tabi tutulmuştur. Sonuçlar, %0.5, %1 ve %2 GL takviyesinin, kontrol grubuna kıyasla toplam ve ilerleyici hareketliliği önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Buna karşılık, %8 GL tedavisi sperm üzerinde toksik etkiler göstererek hareketliliğin azalmasına yol açmıştır. Kinematik analizde, %8 GL diğer tüm gruplara göre eğrisel hız ve ortalama yol hızı değerlerinde önemli değişiklikler saptanmıştır. Oksidatif stres analizinde, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, malondialdehit konsantrasyonları %8 GL grubunda önemli ölçüde yüksektir. Glutatyon konsantrasyonları ve katalaz aktivitesi %1 ve %2 GL gruplarında artmış, %8 GL grubunda azalmıştır. Glutatyon peroksidaz aktivitesi %0,5, %1 ve %2 gruplarında artmış, %8'de azalmıştır. Süperoksit dismutaz aktivitesi %8 GL grubunda azalmış ancak diğer tedavi gruplarında değişmemiştir. Bulgular genel olarak, koçlarda semen kriyoprezervasyonunun kalitesinin %0.5, %1 veya %2 GL ekstresi ile desteklenmesiyle arttığını göstermektedir.
Effect of Adding Different Amounts of Ganoderma Lucidum (Reishi) to Sperm Extender on the Freezing of Ram Sperm
Keywords: Mantar Bilimi; Veterinerlik; Bitki Bilimleri