FEBRİL KONVÜLZİYONU OLAN ÇOCUK HASTALARIN AİLELERİNDEKİ ANKSİYETENİN DERECESİNİN BELİRLENMESİ - BAĞATARHAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Febril konvülziyon yalnız hasta bireyi etkilememekte, bir birim olan ailenin de etkilenmesine neden olmaktadır. Febril nöbet geçiren çocukların ailelerinde ciddi anksiyete ve korku oluşmaktadır. Febril konvülziyon sonrasında ailelerde oluşan bu anksiyete, kişinin sosyoekonomik düzeyi, eğitim durumu ve yaşı ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Ailelerde febril konvülziyon sonrası gelişen anksiyete ile ilgili çok az sayıda çalışma yapılmıştır. Bizim çalışmamız, febril konvülziyonu olan hasta çocukların ailelerindeki anksiyetenin derecesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız, 6 ay ve 5 yaş aralığında febril nöbete sahip 100 hasta çocuk ailesi ve aynı yaş grubuna sahip ateşli hastalık geçirmiş 100 kontrol grubu çocuk hasta ailesinde yapılmıştır. Hasta ve kontrol grubuna, durumluluk anksiyete göstergesi olan ve 20 sorudan oluşan Stai Tx 1 ve süreklilik durum anksiyetesini gösteren 20 sorudan oluşan Stai Tx 2 soruları soruldu. Hastalardaki anksiyete derecesi, Stai testleri puanına göre hafif, orta ve ağır derece olarak belirlendi. Oluşan anksiyete derecesinin mali durum, eğitim düzeyi ve okuma düzeyleri ile ilişkisi belirlendi. Yüz hastanın 98'inde orta ve ağır derece durumluluk anksiyetesi saptandı ve 78 hastada ise süreklilik anksiyetesi saptandı (p<0.05). Durumluluk anksiyete puanı ortalaması 66.76±7.71, süreklilik anksiyete ortalaması 46.90±8.53 olarak saptandı. Anksiyeteye sahip kişilere bakıldığında, mali durumu orta olan ailelerde, ağır derece durumluluk anksiyetesi kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Çalışmayan kişilerde ağır derece durumluluk anksiyetesi istatistiksel olarak daha fazla görüldü (p<0.05). Yine üniversite mezunu olanlarda anksiyete derecesi, üniversite mezunu olmayanlara oranla istatistiksel olarak daha düşük saptandı. Bu çalışma, febril konvülziyona sahip hasta çocukların ailelerinde orta ve ağır derecede anksiyete geliştiğini göstermiş, anksiyete derecesinin ise çalışmayan, mali durumu orta olan ve üniversite mezunu olmayanlarda ise daha ciddi olduğunu göstermiştir. Ailelere hastalık hakkında yeterli bilgilendirme yapılması ve ailelerdeki bu anksiyetenin tedavisinin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Febril konvülziyon, ailelerde anksiyete, Stai Tx form

ANXIETY LEVELS OF FAMILIES OF CHILDREN PATIENTS WHO HAVE FEBRILE CONVULSION Febrile convulsions is not only affecting the patient, with that affects the family which is also a factor. An excessive amount of fear and anxiety occurs on the families of children had febrile convulsions. This anxiety of families following febrile convulsion is trying to be explained by the person's socioeconomic level, education level and age factor. There are many few studies conducted about the post febrile convulsions family anxiety.The purpose of this study is to determine the degree of anxiety of families, their children have a febrile convulsion history. Our study has been conducted among the families of 100 children patient between the ages of 6 months to 5 years who have febrile seizure and the kontrol group families of 100 children patient with the same age group who had inflammatory disease previously. Stai Tx 1 is state anxiety indicator which consists of 20 question and Stai Tx 2 is persistence anxiety indicator which also consists of 20 question, asked to patient and kontrol groups. The levels of anxieties of the patients are identified as mild, moderate and severe by the Stai Test points. The relation between occurred anxiety level and financial situation, education level, literateness is determined. 98 of 100 patients are stated as mild and moderate state anxiety (p<0.05) and 78 out of patients had mild and moderate continuity anxiety. The mean of state anxiety point was 66.76±7.71 and mean of continuity anxiety point was 46.90±8.53. When it is looked at the patients with anxiety, severe state anxiety is stated as statistically significant for those who have moderate financial situation, compared to control grup. Severe state anxiety is stated statistically more common for unemployed patients (p<0.05). Mild anxiety is stated more common for the people who have graduated from college, compared to non-graduated from collage. This study indicates that the families of children patients who have febrile convulsions shows the anxiety development on the scale of mild to severe, and the level of anxiety is more critical for those who haven't graduated from college, moderate financial situation and unemployed. There should be adequate informing to the families about the disease and the anxiety of the families should be treated. Keywords: Febrile convulsion, parental anxiety, Stax Tx form
Anxiety levels of families of children patients who have febrile convulsion
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları