ELEKTRİKLİ TREN SSTEMLERİNDE YOL MAGNETİ TESTİ İÇİN MİKRODENETLEYİCİ TABANLI ÖLÇÜM SİSTEMİ TASARIMI - FELEK, ALİSEYDİ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Elektrikli Tren Sistemlerinde Yol Magneti Testi İçin Mikrodenetleyici Tabanlı Ölçüm Sistemi TasarımıTCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) elektrikli tren alt yapısı, sinyalli hatlarda ray devreleri ile yaklaşık 3 km uzunluğunda bloklardan oluşmaktadır. Blokların her iki tarafında giriş sinyalleri bulunmaktadır. Ayrıca her sinyalin renk bilgisini trenlere iletebilmek için yanlarında yol magnetleri vardır. Lokomotif altına monte edilen magnet, yol magnetlerinin üzerinden geçtiğinde sinyalin renk bilgisi araç üstü ekipmanına iletilir. Bu sayede araç üstü ekipmanının güvenlik için gerekli önlemleri alması sağlanır. Bu uygulama tren işletmeciliğinde hayati önem taşımaktadır. Can ve mal kaybını önlemek için kullanılan bu sistemlerin sağlıklı çalıştırılması gerekmektedir. Otomatik tren durdurma sistemi ATS'nin doğru çalışması için yol magnetlerinden doğru bilgi alması gerekir. Yanlış bildirim, istenmeyen kazalara sebep olabilir. Bu amaçla tüm sistem elemanlarının bakımları ve çalışma testleri düzenli olarak yapılmalıdır. Yürütülen tez çalışmasında, yol magnetlerinin çalışma testlerini daha kısa sürede yapabilen bir elektronik cihaz tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayede tren işletmeciliğinin daha güvenli yapılması ve olası kazaların önüne geçilerek hasarın en aza indirilmesi sağlanmış olacaktır

Electric Train Systems Microcontroller-Based Road MagnetMeasurement System DesignTCDD (State Railways of the Republic of Turkey) is formed in blocks of about 3 km with electric train substructure and track circuit in signaled lines. On both sides of blocks, there are entrance signals. Moreover, There are next to each signal of the magnet of road. When magnet, which is mounted under locomotive, passes on road magnets, color meaning of signal is communicated to equipment. Thus, the device takes the necessary measures This is of vital importance for trains. These systems should be run efficiently to avoid any losses. In order to make automatic train stop system (ATS) work efficiently, road magnets should get right information. Any mistake may cause accidents. For this reason, maintenance and work tests should be checked regularly.In the thesis study conducted, a new device design is made to perform work tests of road magnets in a shorter time. By this, it will be more secure for trains and avoid possible accidents as much as possible.
Electric train systems microcontroller-based road magnet measurement system design
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği