TÜKETİCİLERİN OTOMOBİL MARKALARI ÜZERİNDEKİ ALGILARININ NÖROPAZARLAMA AÇISINDAN ÖLÇÜLMESİ: ELAZIĞ İLİNDE YAPILAN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA - ŞİMŞEK, AHMED İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Pazarlamacılar için tüketici davranışlarının sebeplerini ortaya çıkarmak hayati önem taşımaktadır. Tüketici davranışlarını tespit etmek amacıyla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de nöropazarlama yöntemleridir. Pazarlamacılar nöropazarlama yöntemleri sayesinde daha küçük örneklemler ile daha güvenilir sonuçlar elde edebilmektedir. Bu nedenle nöropazarlama yöntemlerine olan ilgi son yıllarda giderek artma eğilimindedir. Bu doğrultuda tüketicilerin otomobil marka algılarının tespit edilebilmesi amacıyla nöropazarlama yöntemlerinden biri olan EEG cihazı vasıtasıyla deneysel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Fırat Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler ve Fırat Üniversitesi'nde çalışan akademisyenlerden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde tüketici davranışı ve marka kavramı ikinci bölümünde ise nöropazarlama ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise otomobil kullanıcılarının marka algılarını tespit etmek amacıyla nöropazarlama çalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; tüketicilerin Volkswagen ve Toyota markalarına diğer markalara göre daha yoğun tepki verdiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Tüketici Davranışı, Marka Algısı

Finding out the reasons of consumer behaviour is extremely important for marketers. In order to identify consumer behaviours various methods are being used. One of these methods is the neuromarketing method. By using neuromarketing methods, marketers could reach more reliable results with smaller samples. So, neuromarketing methods have drawn attention with an increasing tendency in recent years. Accordingly, an experimental study was conducted by using a neuromarketing method, EEG, so as to identify consumers' brand perceptions. Sample of the experiment is composed of students and acedemicians of Fırat University. In the first part of this study, literature review about the terms "consumer behaviour" and "brand" is done and in the second part, about the term "neuromarketing". Lastly in the third part, neuromarketing study is conducted in order to find out automobile drivers' brand perceptions. According to the results of the study, it is detected that consumers are reacting more to the Volkswagen and Toyota compared to other automobile brands. Key Words: Neuromarketing, Consumer Behaviour, Brand Perception
Measuring the consumer's perception on automobile brands from the neuromarketing perspective: An experimental study in Elazığ
Keywords: İşletme