Hemşire-Hemşire İş Birliği Ölçeği’nin Geçerlik ve Güvenirliği: Klinikte Çalışan Hemşire Örneklemi - Temuçin, Elif; Dolu, İlknur; Kargın, Maral (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Hemşire-Hemşire İş Birliği (HHİ) Ölçeği’nin Türkçe Formunun geçerlik vegüvenirlik analizlerini yapmaktır. Yöntem: Çalışma örneklemini Uşak ilinde devlet hastanesinde çalışan, gönüllüolarak çalışmaya katılmaya istekli ve aktif olarak hasta bakımına katılan 352 klinik hemşiresi oluşturdu. İlk olarakölçeğin dilsel eşdeğerliği incelendi, ardından iç tutarlılık katsayısı, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizive test-tekrar test analizleri yapıldı. Bulgular: HHİ Ölçeği’nin Türkçe formu 25 maddeden oluşmaktadır. Yapılanaçımlayıcı faktör analizi neticesinde ölçeğin orijinaline uygun olarak 5 alt boyuttan oluştuğu ve faktör yüklerinin0.30’un üzerinde olduğu gözlemlendi. Cronbach alfa katsayısı ölçeğin bütünü için 0.90 olup alt boyutlar için 0.62-0.90arasında değişmektedir. Kabul edilebilir aralıkta olan doğrulayıcı faktör analizi uyum indeksleri ve test-tekrar testsonucuna bakıldığında ölçeğin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğu görülmektedir. Sonuç: HHİ Ölçeği’ninTürkçe formu klinikte çalışan ve aktif olarak hasta bakımına katılan hemşireler arasındaki iş birliğini değerlendirmedegeçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Keywords: Hemşirelik