YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ ETKİLİ BİR ŞEKİLDE BELİRLENMESİ İÇİN MEVCUT TAHRİBATSIZ TEST METOTLARIYLA YENİ BİR KOMBİNE YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ - TAŞ, YAVUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde köprüler, barajlar, tüneller ve çok yüksek katlı yapılar, özel yapılar olarak isimlendirilmektedirler. Bu yapılar inşa edilirken maliyetlerinin azaltılması için hızlı bir imalat söz konusudur. Hızlı imalat yapıldığında en önemli problemlerden biri de kalıp alma süreleridir. Kalıp alma işleminin, beton yeterli dayanıma ulaştıktan sonra yapılması gerekir. Betonun gerekli dayanıma ulaşıp ulaşmadığı ya çok sayıda numune alarak ya da tahribatsız test metotlarıyla belirlenir. Çok sayıda standart numune alınması beraberinde ek bir maliyet, iş gücü ve zaman kaybı getirmektedir. Ancak tahribatsız test metotları kullanıldığında hızlı, pratik, istenilen zamanda ve istenilen sayıda test yapılabilmektedir. Betonda tahribatsız test metotlarının en büyük dezavantajı doğruluk oranlarının tahribatlı yöntemler kadar yüksek olmamasıdır. Literatürde tahribatsız test metodu sonuçlarının doğruluklarının yükseltilmesi için kombine metotlar kullanılması önerilmektedir. Bu tez çalışmasında, yerinde beton dayanımının tespit edilmesi amacıyla kombine metotlar geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Elazığ-Malatya İlleri arasında inşa edilmekte olan Yeni Kömürhan Köprüsünün pilonundan, tahribatsız test metotlarıyla ölçümler ve numuneler alınmıştır. Elde edilen ölçüm ve deney sonuçları yardımıyla, betonun yerinde dayanımını tahmin etmek amacıyla kombine metotlar geliştirilmiştir. Bu çalışmaya ilave olarak, laboratuvarda farklı karışımlara sahip betonlar tasarlanmış ve farklı dayanımlara sahip beton numuneler üretilmiştir. Bu numunelere uygulanan testlerin sonuçları kullanılarak, genel anlamda kullanılabilecek bir kombine metot da geliştirilmiştir. Sonuç olarak, bu kombine metotlar kullanılarak, yerinde beton dayanımının kabul edilebilir doğrulukta tespit edildiği belirlenmiştir. Dolayısıyla kombine metotlar kullanılarak, yerinde beton dayanımının tahmin edilmesi önemli miktarda maliyet kazancı, zaman tasarrufu ve iş gücü kazancı sağlayacaktır.

Todays, bridges, dams, tunnels and very high-rise buildings, are called special structures. When constructing these structures, there is a rapid production to reduce the costs. One of the most important problems when fast manufacturing is mold removing time. Removing the mold must be done after the concrete has reached sufficient strength. Whether the concrete reaches the required strength is determined either by taking a large number of samples or by non-destructive testing methods. Taking a large number of standard samples brings additional cost, labor and time. However, when nondestructive testing methods are used, fast, practical, desired time and any number of tests can be performed. The biggest disadvantage of non-destructive testing methods in concrete is that accuracy rates are not as high as destructive methods. In the literature, it is recommended to use combined methods to improve the accuracy of non-destructive test method results. In this thesis, it is aimed to develop combined methods in order to determine the inplace strength of concrete. For this purpose, measurements and samples were taken by using non-destructive test methods from the pylon of New Komurhan Bridge which is being constructed between Elazig-Malatya Provinces. Combined methods have been developed with the help of the obtained measurement and test results to estimate the inplace strength of the concrete. In addition to this study, concretes with different mixtures were produced in the laboratory and concrete samples with different strengths were produced. It was developed in a combined method that could be used in general terms, using the results of tests applied to these samples. As a result, using these combined methods, it was determined that the in-place strength of concrete was determined with acceptable accuracy. Therefore, estimating inplace concrete strength using combined methods will result in significant cost savings, time savings and labor gains.
Development of an efficient combined method using non-destructive test methods to estimate the in-place strength of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği