FİNANSAL GELİŞME ENERJİ TÜKETİMİNİ DESTEKLER Mİ? - Çağlar, Abdullah Emre; Kubar, Yeşim (Süleyman Demirel University, 2017)
Çalışmanın amacı, finansal gelişme ile enerji tüketimi arasındaki nedensellik ilişkisini yeni bir bakış açısı ile incelemektir. Bu amaçla Türkiye için, 1969-2014 yılları arasında, finansal gelişmeyi temsil etmesi için dört farklı gösterge kullanılırken, enerji tüketimini temsil etmesi için iki farklı değişken kullanılmıştır. Enerji tüketimi, yenilenebilir ve fosil enerji olarak ayrıştırılmıştır. Analizde, Toda Yamamoto ve Nazlıoğlu vd. (2016) tarafından yapısal kırılmaları dikkate alan Fourier Toda Yamamoto nedensellik yaklaşımı kullanılmıştır. Amprik bulgular sonucunda finansal gelişme ile yenilenebilir kaynaklı enerji tüketimi arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir. Diğer yandan finansal gelişme ve fosil kaynaklı enerji tüketimi arasında finansal gelişmeden fosil kaynaklı enerji tüketimine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, Türkiye’de küresel ısınmaya neden olan fosil kaynaklı enerji tüketiminin finansal piyasalardan etkilendiği ve bu yönde politikaların geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.