Sağlıklı çocuklarda penis uzunluğu ve testis çapı - Akarsu, Saadet; Öcal, Cesur; Kurt, Abdullah; Yılmaz, Erdal; Kurt, Çıtak A. Neşe; Aygün, A. Denizmen (My University, 2005)
Amaç: Ergenlik yaşının öne doğru kayması ile birlikte, yaşa göre erkek dış genitalyası ölçümlerinde de değişiklik olabileceği düşünülebilir. Bu çalışma, bölgemiz sağlıklı çocuklarında penis ve testislerin ölçümlerini değerlendirmek için yapıldı.Yöntem: Çalışma Ocak 2003 ve Aralık 2003 tarihleri arasında yapıldı. Yaş ve antropometrik ölçümlerine göre 0-18 yaş arası 1522 erkek vakanın çocuk kliniğinde kullanılmak üzere dış genital organlarının boyutları belirlendi.Bulgular: Ortalama penis boyları normal/gergin durumda sırası ile 0-28 gün 3.2/3.5 cm, 1-5 ay 3.7/4.0 cm, 6-12 ay 3.9/4.2 cm, 1-2 yaş 4.3/4.7 cm, 2-3 yaş 4.8/5.0 cm, 3-4 yaş 5.1/5.5 cm, 4-5 yaş 5.3/5.7 cm, 5-6 yaş 5.6/6.0 cm, 6-7 yaş 5.7/6.1 cm, 7-8 yaş 5.9/6.2 cm, 8-10 yaş 5.7/6.2 cm, 10-11 yaş 6.3/6.9 cm, 11-12 yaş 7.6/8.5, 12-13 yaş 10.8/11.8, 13-14 yaş 10.8/11.9,14-15 yaş 11.3/12.2, 15-16 yaş 10.8/12.0, 16-17 yaş 11.2/12.2, 17-18 yaş 12.8/14.2 cm olarak ölçüldü. Çalışmaya alınan çocukların ortalama sol testis uzun çapı 0-28 gün 1.1 cm, 1-5 ay 1.2 cm, 6-12 ay 1.4 cm, 1-2 yaş 1.4 cm, 2-3 yaş 1.3 cm, 3-4 yaş 1.5 cm, 4-5 yaş 1.7 cm, 5-6 yaş 1.8 cm, 6-7 yaş 1.9 cm, 7-8 yaş 2.3 cm, 8-10 yaş 2.3 cm, 10-11 yaş 2.7 cm, 11-12 yaş 3.7 cm, 12-13 yaş 4.6 cm, 13-14 yaş 4.2 cm, 14-15 yaş 4.9 cm, 15-16 yaş 4.3 cm, 16-17 yaş 5.4 cm, 17-18 yaş 4.7 cm olarak ölçüldü.Sonuç: Penis ve testis boyutlarında daha önceleri belirtilen yurtdışı ve Türk toplumu normal standartlarına göre değişiklik görülmemiştir.
Keywords: Çocuk; Testis; Penis