İLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEMEDE GÖREV YAPAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN, ETKİLİ MATERYAL KULLANMA YETERLİLİKLERİ ÜZERİNE ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİ (ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ) - SEMERCİ, ARİF (Fırat Üniveristesi, 2006)
Günüm üzde bireylerin gelişm elere u yum sağlam a ve daha çok bilgi sahibi olm aisteği, yaşam larında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulm a çabaları, sistem li ve bilim selçalışm aların arttırılm asını zorunlu kılm aktadır. D eğişen koşullar herkes için daha çok vedaha nitelikli bir eğitim gerektirm ektedir. İşte bu bağlam da, dah a çok ö ğrenciye, dah aaz zam anda, daha çok olum lu davranış kazandırm ak ve eğitim in nitelikli ve verim liolm ası için eğitim cilerin daha etkin çalışm asına gerek vardır.B u am açla ilkö ğretim okullarında çalışan ö ğretm enlerin, öğretim etkinliklerindem ateryal kullanm a, oku l çevre olan aklarının değerlendirm e ile ilgili yeterliliklerini,m ateryal kullanım ına ilişkin tutum larını ve hizm et içi eğitim ihtiyaçlarını belirlem ekiçin, ilköğretim birinci kadem e gö rev yap an sınıf öğretm enlerinin etkili m ateryalkullanm a yeterlilikleri ile ilgili olarak öğretm en ve yönetici görüşlerinin belirlenm esiiçin bu araştırm a yapılm ıştır.A raştırm a taram a m od elindedir. A raştırm a verilerini toplam ak am acıyla biri okulyö neticisi, diğeri de sınıf öğretm enlerine olm ak üzere iki anket geliştirilm iş veu ygulanm ıştır. A raştırm anın çalışm a ev reni, A ntalya m erkez ilköğretim okullarındagörev yap an yönetici v e sınıf ö ğretm enlerinden oluşm uştur. A raştırm a, 2005 -2006öğretim yılında A ntalya il m erkezindeki ilköğretim okullarından küm e örneklem eyö ntem i ile seçilen 65 ok ul, 260 öğretm en ve 65 yönetici ile yapılm ıştır.A raştırm a sonu cunda; ö ğretm enlerin m ateryal k ullanm a ve üretm e konusundakendilerini yeterli olarak gö rm edikleri, an cak m ateryal kullanm a v e üretm e konularınakarşı olum lu tutum sergiledikleri, m ateryal kullanm a ve üretm e konularında hizm et içieğitim ihtiyaçlarının bulunduğu, okullarda bu lunan m ateryallerin sayı v e n itelikyö nünden yeterli düzeyde bulunm adığı, ö ğretm enlik eğitim leri sırasında aldıklarıeğitim in yeterli düzeyd e olm adığı, ancak eğitim fakültelerinde verilen ?Ö ğretimT eknolojileri ve M ateryal G eliştirm e? d ersinin olum lu etkilerinin görülm eye başlandığısonuçlarına ulaşılm ıştır.Ö ğretm enlerin m ateryal kullanm a ve üretm e konularında daha iyi d urum agelebilm eleri için , hizm et içi eğitim çalışm aları yapılm alı ve okullarda bulunanm ateryaller sayı ve nitelik yönünd en arttırılm alıdır. Ö ğretim yazılım larının ok ullarasağlanm asına ve okullara yeni alınan m ateryaller ile ilgili olarak öğretm enlere sem inerverilmesi ihtiyaç vardır. Ö ğretm enlerin bilgisayar ve internetten daha iyi yararlanm alarıiçin kullanım sem ineri verilm esine, ayrıca labo ratuar kullanım ının dah a üst düzeyeçıkarıcı çalışm alar yapılm asına ihtiyaç v ardır.
Teachers and principals` views on classroom teachers` skills related to using material effectivelly in primary schools (the sample of Antalya)
Keywords: Eğitim ve Öğretim