NAKİT YÖNETİMİ: AZERBAYCAN ÜZERİNDE UYGULANMASI - NOVRUZOV, AZER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Genel olarak, nakit yönetimi hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli şirketlerde çok önemli bir konudur. Bunun nedeni, piyasa ekonomisinde prestij veya büyük bir paya sahip olmak ve herhangi bir krizden kurtulmak için şirketlerin nakitlerini en iyi şekilde yönetmeleri gerektiğidir. Ne yazık ki, bugün Azerbaycan'da bazı karlı şirketler de dahil olmak üzere birçok şirket uygunsuz nakit yönetiminden muzdariptir ve bu nedenle birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Bununla birlikte, burada çok fazla kar elde edemeyen ancak likiditeyi uygun şekilde kontrol edebilen bazı şirketler de var. Araştırmada ağırlıklı olarak tez çalışmaları, makaleler, kitaplar, resmi raporlar, özel iletişim ve diğer internet kaynakları kullanılmıştır. Bu tez, Azerbaycan şirketlerinde nakde ilişkin konuları, 50 şirketin bakiyesini gözden geçirerek analiz etmeye çalışmaktadır. Analiz, bu şirketlerdeki neredeyse tüm finansal konuları kapsadığı için elde edilen bilgiler, genel parasal durumlarını, net karlarını vb. göstermeye yardımcı olur. Kısacası likidite ve nakit yönetiminin şirketlerin kaderini belirlediğini söyleyebiliriz. Ayrıca, mevcut tezde kar ve nakit arasındaki fark, bir nakit yönetimi planının hazırlanması süreci veya sağlam nakit yönetimi sağlama aşamaları gibi diğer bazı hususlardan da bahsedilmektedir. Sonuç olarak, tez zorluklardan nasıl kaçınılacağını veya nakit yönetimi ile ilgili zorlukların nasıl üstesinden gelineceğini göstermektedir.

In general, cash management is a very significant issue in both small-scale and large-scale companies. This is because in order to have prestige or a big share in market economy, and survive any crisis, companies are supposed to manage their cash in a best way. Unfortunately, today a lot of companies in Azerbaijan, even including some profitable ones, suffer from inappropriate cash management thereby encountering many difficulties. However, there are also some corporations here which can not make much profit but can control liquidity properly. There were mainly used the dissertation works, articles, books, official reports, private communications and other internet resources in the research. This dissertation tries to analyze the issues related to cash in Azerbaijani companies by the help of reviewing the balance of 50 corporations. Since the analysis covers almost all the financial matters in those companies, the information attained helps to show their general monetary situation, net profit and etc. In short, we can say that liquidity and cash management identify the fate of companies. Furthermore, several other matters like the difference between profit and cash, the preparation process of a cash management scheme, or the stages of providing sound cash management are also mentioned in the existing dissertation. Ultimately, the paper shows how to avoid from challenges or how to overcome difficulties related to the cash management.
Cash management: Implementation on Azerbaijan
Keywords: Maliye; İşletme