BORÜRLERİN AŞILAYICI OLARAK YÜKSEK KROMLU BEYAZ DÖKME DEMİRELERİN AŞINMA DİRENCİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SAY, YAKUP (Fırat Üniveristesi, 2008)
Yüksek kromlu beyaz dökme demirler mükemmel abraziv aşınma direncine sahiptirler. Bu nedenle birçok uygulama alanında artan miktarlarda kullanım bulmaktadırlar. En başarılı uygulamalardan biri darbe çubukları ve darbeli kırıcıların dövücü bloklarıdır. Bu uygulamalarda kullanılan malzemelerin aşınması maddi zararlara ve iş kayıplarına sebep olmaktadır. Bu nedenle daha sert ve aşınmaya daha dayanıklı malzemelerin geliştirilmesi gerekmektedir. Yüksek krom-molibden alaşımlı beyaz dökme demirler bu amaca en uygun malzeme gruplarından biridir. Döküm ile üretilen malzeme gruplarında aşılama, istenilen özelliklerin geliştirilebilmesi acısından çok önemlidir. Aşılamanın görevi, birincil östenit veya karbür çekirdekleşmesinin sayısını arttırmaktır. Böylece metalin yapısında homojen dağılımlı ve eşeksenli faz dokusunun oluşumu sağlar. Bu çalışmada farklı aşılayıcılar kullanılarak oluşturulacak olan birincil karbürler veya ötektik karbürlerin sayısının artırılması ve eşeksenli yapıda oluşturulmaları gibi karbür mikroyapısının da kontrol edilmesiyle M7C3 karbürlerinin yapısında özellikle Ti ve B içeriğinin eklenmesi sayesinde daha tok ve daha sert takviye elemanlarının oluşumunun sağlanması hedeflenmektedir.

High chromium white cast Irons have excellent abrasive wear resisitance. For this reason, they are used widely in a lot of sectors. The most successful area for these materials is the crusher hammers. The wear of the materials used in these sectors brings high lose of money. These sectors needs harder and more wear resistance materials. High chromium-molybdenum white cast irons are the most suitable materials for these sectors. Inoculation application is very important in casting and it is used in casting process to improve the properties of materials. The purpose of inoculation is to increase the number of nucleus for proostenite or proeutectic carbides. The increase of nucleus numbers during solidification decreases the dimension of carbides, increases the amount of carbides and decreases the probability of carbide formation under solidification temperature. The inoculation concentration was changed to control the size of proeutectic and eutectic carbides, the distrubiton of M7C3 carbides. In addition it was thought to cahnage the chemical concentration of carbides by Ti and B to form more tough and hard reinforcement in microstructure.
The effects of borides as inoculants on abrasive wear resistance of high chromium white cast irons
Keywords: Metalurji Mühendisliği