Ozon Tedavisi - Kavaklı, Ahmet; Aksu, Feyza (My University, 2021)
Ozon (O3), yunan dilinden “koklamak” şeklinde tercüme edilebilir. Gaz formu 1839 yılında keşfedilip ilk tıbbi amaçla kullanımı 1. Dünya Savaşı’na\ruzanmaktadır. Medikal O3 tedavisi ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 senesinde resmi gazetede yayınlanan “Geleneksel ve Tamamlayıcı\rTıp (GETAT) Uygulamaları Yönetmeliği” nde ele alınmış; endikasyonları, kontrendikasyonları ve uygulama yolları bu yönetmelikte bildirilmiştir.\rO3 tedavisi; mevcut yönetmeliğe göre tıp doktorları tarafından, uygun terapötik dozda ve uygun metodlarla yapılmalıdır.\rO3’nun primer veya tamamlayıcı tedavi etkinliğini araştırmak amacıyla bu güne kadar birçok çalışma yapılmış ve günümüzde de bu çalışmalar daha\rayrıntılı yapılmaya devam edilmektedir. Çalışmalar doğrultusunda oksidatif stresin olmadığı sağlıklı dokudalarda O3 tedavisi olumsuz sonuçlara\rneden olabilse de, oksidatif stresin olduğu durumlarda gerek tek gerekse diğer tedavi edici ajanlarla birlikte kullanımı antioksidan etki yapıp hasarı\rdüzeltmektedir.\rBu sonuçlar bize; O3’nun tamamlayıcı tedavi özelliğinin etkin seviyede olduğunu göstermekte; fakat O3 ile ilgili daha fazla sağlıklı doku çalışmalarına\rve daha fazla primer tedavi protokolü olarak uygulanan çalışmaya gereklilik duyulduğunu göstermektedir.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp