PUBERTAL JİNEKOMASTİ İLE SERUM SEKS HORMONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - TÜRKBAY, DURSUN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Pubertal jinekomasti Nisan ve Haziran 1995 tarihleri arasında Elazığ il merkezinde bulunan ortaokul ve lise düzeyindeki 5 okulda, rastgele yöntemle seçilen, yaşları 11-18 yıl arasında değişen puberte dönemindeki sağlıklı 526 erkek çocukta cross-sectional olarak araştırıldı. Elazığ erkek çocuklarında anamnez ve muayene ile saptanan pubertal jinekomasti insidansı % 41 ve kesitsel olarak muayene ile saptanan jinekomasti sıklığı % 9.9 olarak bulundu. Araştinlan olgularda en fazla olgu 14 yaş grubunda (%16.5) ve 4. pubik kıllanma evresinde (% 13.7) saptandı. Jinekomastili olguların ortalama antropometrik verileri (yaş, ağırlık, boy ve vücut kitle indeksleri) jinekomastisiz olgulara göre belirgin derecede düşük bulundu. 30 Jinekomastili ve 20 kontrol olgusunda serum DHEA-S, testosteron, östradiol hormon düzeylerine çalışıldı. Jinekomastili grupta kontrol grubuna göre ortalama östradiol/testosteron oranı belirgin derecede yüksek bulundu. Jinekomastili olgularda ortalama serum östradiol, testosteron düzeyleri ve östradiol/DHEA-S oranında istatistiksel anlamı olmayan ancak biyolojik önemi olabilecek farklılıklar belirlendi. Ortalama testosteron düzeyinde düşme, östrojen düzeyinde yükselme saptandı. Bu veriler birçok yurtdışı verileri ile karşılaştırıldı. 52
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases