Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastalarda Antihipertansif İlaç Tedavisine Uyum Oranları ve Etkileyen Faktörlerin Araştırılması - Yakar, Burkay; Demir, Mustafa (My University, 2019)
Giriş ve Amaç: Hipertansiyon kronik böbrek hastalığının en önemli nedenlerinden birisi olmasının yanında son dönemböbrek yetmezliğine ilerlemesine de neden olabilmektedir. Etkin antihipertansif tedavinin Kronik böbrek hastalığınınson dönem böbrek yetmezliğine ilerleyişi yavaşlattığı bilinmektedir. Günümüzde hipertansiyonun neden olduğukomplikasyonları önlemede ki en önemli etkenlerin başında antihipertansif tedaviye uyum gelmektedir.Araştırmamızda antihipertansif tedavinin daha fazla önem arz ettiği kronik böbrek hastalarının tedaviye uyumdurumları ve etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmamızın evrenini kronik böbrek yetmezliği ve hipertansiyon nedeniile takip edilen 150 hasta oluşturmuştur. Katılımcıların antihipertansif tedaviye uyumunu değerlendirmek için TürkçeModifiye Morisky Ölçeği (TMMÖ) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen kategorik veriler SPSS 22.0 paket programkullanılarak Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 150 katılımcının yaş ortalaması 61,07±14,38 saptandı. Katılımcıların sistolik kanbasıncı ortalaması 141,35±21,02 diyastolik kan basıncı ortalaması 84,34±12,15 mmHg idi. Katılımcıların tedaviyeuyum oranı %70,6 HT bilgi düzeyi yeterli olanların oranı ise %73,3 idi. Eğitim düzeyi düşük olanlarda, HT bilgi düzeyidüşük olanlarda ve 65 yaş üzeri katılımcılarda antihipertansif tedaviye uyum oranı daha düşük bulundu.Sonuç: Antihipertansif tedaviye uyum oranı özellikle eğitim düzeyi ve HT bilgi ve farkındalığının düşük olduğu gruptayetersiz olduğundan hasta eğitimi ile hem ilaç uyumunun arttırılabileceği böylelikle hastaları HT’unkomplikayonlarından koruyabileceğimiz kanaatindeyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Temel Sağlık Hizmetleri; Kalp ve Kalp Damar Sistemi