TÜRKİYE’NİN İNSANİ GELİŞME ENDEKS DEĞERİNİN 2011-2012 KARŞILAŞTIRMASI - Cebeci, Aslıhan; Dilber, İlkay (Fırat University, 2014)
Bir ülkenin milli gelirinin yüksek oluşu o ülkenin gelişmiş bir ülke olarak değerlendirileceğini anlamınagelmez. Nitekim, ekonomik açıdan kalkınmış birçok ülkede sosyal sorunların çözümlenememesi ekonomikbüyüme ile insani gelişme arasındaki ilişkinin sorgulanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla 1990yılından itibaren her yıl Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından “İnsani Gelişme Raporu(İGR)” yayımlanmaktadır. Bu raporlarda ülkelerin insani gelişim düzeyleri karşılaştırılmakta ve detaylıglobal İGR’lerin yanı sıra ülkelerin ulusal İGR’lerine de yer verilmektedir. Bu çalışmada; Büyüme vekalkınma arasındaki fark kavramsal bazda irdelenerek insani gelişme kavramının ortaya çıkışına değinilmişve İnsani Gelişme Endeksi’ni (İGE) oluşturan alt bileşenler 2011 ve 2012 yılı için karşılaştırılarak endekshesaplaması yapılmıştır. Buna göre,2011 yılında 0,699’luk İnsani Gelişme Endeksi (İGE) ile sıralamada 187ülke ve bölge içinde 92’nci sırada olan ülkemiz,2012 yılında kişi başına düşen gelirde, doğumda beklenenyaşam süresinde ve beklenen okullaşma yaşındaki artışlarla sıralamasını bir önceki yıla göre artırarak 0,722İGE değeri ile 90.sıraya yerleşmiştir.