Yeni Kapitalizmin Karanlık Yüzü: İnsanilik ve Ahlakilik Söylemlerinin Sahiciliği Üzerine - İlhan, Süleyman (My University, 2007)
Yeni kapitalizm, örgütlü kapitalizmin yeni koşullar temelinde inşa olunmuş halidir. Kapitalizmin bu tarzı hızlı ve maksimum kâr için fazlasıyla işlevsel olan esnek örgütlenme anlayışına dayanmaktadır. Ancak esneklikle gelen hızlı değişim, geçicilik, uçuculuk, bütün istikrarlı yapıları tahrip etmekte, yerleşik anlam bütünlerini yok etmekte, istikrarlı normatif yapıları deforme etmekte ve insan karakterini aşındırmaktadır. Kârın hep daha fazlası adına devreye sokulan disipliner teknikler, çalışanları aşarak toplumun bütün katmanlarına nüfuz etmektedir. İşsizlik korkusunun, ekonomik krizlerin, kısaca artan yoksulluğun getirdiği belirsizlik ve risk, toplumun geneline yayılmaktadır. Emek ucuzlaştırılmakta, yaşam boyu iş garantisi tarihe karışmaktadır. Genel ahlakın bağlayıcılık gücü azalmakta, toplumsal hayat, belirsizlik, kaos ve sömürü sarmalı içine hapsedilmektedir. Öz olarak, eski kapitalizmde yaşanan baskı, denetim ve sömürü düzeni şekil değiştirerek yeni kapitalizm yoluyla varlığını sürdürmektedir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Sosyoloji