MODERNİZMDEN POSTMODERNİZME KAMU YÖNETİMİ - Demirel, Demokaan (Fırat University, 2014)
Modernizm bir aydınlanma projesi olarak ortaya çıkmıştır. Doğa bilimleri ve sosyal bilimlerdenesnelliği savunur. Kalkınmış bir ekonomiye, idari rasyonaliteye, sosyal anlamda dünyanın farklılaşmasınaönem verir. Kamu yönetiminde kuralları, bütünlüğü ve standardizasyonu dikkate alır. Hiyerarşik, süreçodaklı, merkeziyetçi bir idari yapı tasavvur eder. Genel anlamda postmodernizm modernizmle birhesaplaşmadır. Postmodernizm, modernizmin akıl, kimlik nesnellik, mega anlatılar temel kavramlarınısorgular. Bireyci toplumsal düzenlemelere olanak tanır. Postmodernistlere göre, bireysel farklılıklar bir bütünoluşturur ve toplumsal gerçekliklerin tek bir açıklaması yoktur. Postmodernizm kamu yönetiminde bürokrasive kırtasiyeciliği azaltmayı amaçlar. Yerinden yönetim, esneklik, geçici örgütlenmeler, beşeri sermayeyedeğer verme, enformasyon teknolojisinden yararlanma, katılım postmodern kamu yönetiminin ana özellikleridir.Bu çalışma, modernizmi ve postmodernizmi yönetsel bakımdan tahlil etmeyi amaçlamaktadır.Çalışmada modern ve post modern dönemdeki kamu yönetimi anlayışı karşılaştırılmalı bir biçimdeincelenmektedir.