FISTIK ÇAMI KABUĞUNDAN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİN BASINÇLI SICAK SU EKSTRAKSİYONU İLE KAZANILMASI - DEMİRCİ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada basınçlı sıcak su ekstraksiyon sistemi (BSSE) kullanılarak fıstık çam ağacı kabuğundaki biyoaktif bileşiklerin elde edilmesi incelenmiştir. Çalışmada Aydın ili Çine yöresinden temin edilen ağaç kabukları kullanılmıştır. Fıstık çamı ağaç kabuklarının ucuçu madde ve kül tayini, lignin tayini, selüloz tayini yapılarak yapısal analizi belirlenmiştir. BSSE yöntemi ile fıstık çamı kabuğundaki biyoaktif bileşenlerin en yüksek elde edileceği ekstraksiyon şartları, merkezi kompozit dizayn (MKD) tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Ayrıca, diğer araştırmacıların fıstık çamı ağaç kabuğunun farklı yöntemlerle yaptığı ekstraksiyon işlemleri tanımladığı optimum şartlarda labaratuvarımızda tekrarlanmıştır. Tanımlanan optimum ektraksiyon koşullarında takip edilen biyoaktif bileşenlerin (fenolik bileşik, flavonoid madde ve antioksidan) sonuçları karşılaştırılmıştır. Deneysel tasarım sonucuna elde dilen matematiksel quadratik formdaki denkelmin çözümü ile en yüksek hedef bileşen için şartlar ortaya konulmuştur. BSSE ile yapılan estraksiyon işlemin sonucunda, birim gram katı madde başına ekstrakta bulunan maksimum toplam fenolik madde miktarı (182?C sıcaklık, 3,15 ml/dk akış hızı ve 17,4 W/W sıvı/katı oranında) 52,6 mg gallik asit olarak bulunmuştur. Flavonoid madde miktarı için optimum şartlar 99,5 ?C sıcaklık, 0,82 ml/dk akış hızı ve 18,7 W/W sıvı/katı oranında belirlenmiş olup 124,3 mg Qe/ g-km elde edilmiştir. DPPH radikal süpürücü etki tayini için ise optimum şartlar, 99,5 ?C sıcaklık, 2,5 ml/dk akış hızı ve 18,7 W/W sıvı/katı oranında belirlenmiş olup 472,1 mmol trol/g-km olarak elde edimiştir. ABTS radikal süpürücü etki tayini için ise optimum şartlar, 99,5 ?C sıcaklık, 3,83 ml/dk akış hızı ve 18,7 W/W sıvı/katı oranında belirlenmiş olup 542,3 mmol trol/g-km elde edilmiştir.

In this study, the extraction of bioactive compounds from the bark of peanut pine trees was investigated by using a pressurized hot water extraction system (PWE). In the study, tree shells obtained from Çine region in Aydın city were used. Volatile matter, ash, lignin and cellulose were determination in peanut pine bark. The extraction conditions in which the maximum bioactive components in the pine bark would be obtained with the BSSE method were investigated by using the Central Composite Design (CCD) technique. In addition, the extraction processes of peanut pine bark with different methods described by other researchers were repeated in our laboratory under their optimum conditions. The results of the bioactive components (phenolic compound, flavonoid substance and antioxidant) under the defined optimum extraction conditions were compared with the BSSE. With the solution of the quadratic equation obtained as a result of the experimental design, the conditions for the highest target bioactive component have been revealed. As a result of the extraction with BSSE, the maximum total amount of phenolic substances in the extract per gram solid matter (182?C temperature, 3,15 ml/min flow rate and 17,4 liquid/solid ratio) was 52,6 mg gallic acid found. Optimum conditions for the amount of flavonoid substance were determined at 99.5 0C temperature, 0.82 ml/min flow rate and 18,7 liquid/solid ratio and 124.3 mg Qe/g-km was obtained. The maximum of DPPH radical scavenging effect was determined at 99.5 ?C temperature, 2.5 ml/min flow rate and 18.7 W/W liquid/solid ratio and it was obtained as 472.1 mmol trawl/g-km. For maximum ABTS radical scavenging effect determination, optimum conditions were determined at 99.5 0C temperature, 3.83 ml/min flow rate and 18.7 W/W liquid/solid ratio and 542.3 mmol trawl/g-km was obtained.
Extraction of bioactive substances from peanut pine bark by pressurized hot water system
Keywords: Biyomühendislik