ENERJİ İLETİM HATLARI İÇİN MATLAB/GUI TABANLI BİR ARIZA ANALİZ PROGRAMI GELİŞTİRME - KOÇ, SAVAŞ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Enerji iletim hatlarında kısa devre sonucu oluşan arızalar, asimetrik ve simetrik olarak iki bölümde incelenir. Üç fazlı arıza simetrik; tek faz-toprak, faz-faz ve iki faz-toprak arızaları da asimetrik arıza olarak tanımlanır. Simetrik ve asimetrik arızalarının analizini yapmak amacıyla geliştirilen yöntemlerden birisi de simetrili bileşenler yöntemidir. Bu çalışmada, simetrili bileşenler yöntemiyle arızaların hesaplanması gerçekleştirilmiştir. Hesaplamada arıza şartlarını belirlemek amacıyla bir model devrenin benzetimi kullanılmıştır. MATLAB/GUI tabanlı bir arıza hesaplama programı geliştirilmiştir. Bu ara yüz üzerinde, devrede bulunan elemanların dizi reaktanslarının girilmesi için kısımlar oluşturulmuş ve arıza seçenekleriyle arıza akım ve gerilimleri hesaplanmıştır.Sonuç olarak, ara yüz kullanılarak asimetrik ve simetrik arızalarının hesaplanması ve sinyallerin çizdirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, ara yüzlerin kullanımı basit olduğundan bir eğitim materyali olarak da kullanılabilir şekilde hazırlanmıştır.

Due to short circuits, unsymmetrical or symmetrical faults may investigate in two parts in energy transmission lines. Three-phase faults are named symmetrical, single phase-ground, phase-phase and double phase-ground faults are called unsymmetrical. Method of symmetrical components is one of developed methods for analyzing of symmetrical or unsymmetrical faults. In this study, symmetrical components method was used for calculation of faults. A MATLAB/GUI based Fault Calculation program was developed. In this interface, suitable input boxes have been developed to input sequence reactances of circuit elements and to calculate the fault currents and voltages due to the fault choices.As result, interface was implemented for unsymmetrical and symmetrical fault calculation and for drawing signals. Furthermore, due to the interface is user friendly, it can be used as educational material.
Development of a MATLAB/GUI based fault analyzer for energy transmission lines
Keywords: Teknik Eğitim