MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNDA ESWT (EKSTRACORPOREAL SHOCK WAVE THERAPY) VE US (ULTRASON)'UN TEDAVİ ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: PLASEBO KONTROLLÜ ÇALIŞMA - AKTÜRK, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tedavisinde primer hedef tetik noktaların inaktivasyonu ve gergin bantların gevşetilmesi olup bu amaçla çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı MAS'da Ekstracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) ve ultrason (US)'nun etkinliğini karşılaştırmaktır. Kliniğimizde MAS tanısı alan yaşları 18-60 yıl arasında değişen 60 hasta (40 kadın,20 erkek) çalışmaya alındı. Hastalar 20 kişilik ESWT, sham ESWT ve US tedavi gruplarına randomize edildi. Birinci gruba (Grup 1) ESWT tedavisi 1.6 – 3.0 bar, 200-400 atım / tetik nokta , maksimum 3 dakika / seans, frekansı 15 – 21 Hz olacak şekilde toplam dört seans ve seanslar arası en fazla üç gün olacak şekilde ve ikinci gruba (Grup 2) 1.0 – 1.3 bar, atım vermeden 3 dakika / seans olacak şekilde toplam dört seans sham ESWT uygulandı. Üçüncü gruba (Grup 3) toplam 10 seans, her bölgeye 5 dakika süresince , 1,5 W/cm2 dozunda, aktif sürekli US uygulandı. Hastaların tümü tedavi öncesi (TÖ) ve tedaviden sonra (TS) 2. hafta ve 6. haftalarda değerlendirildi. Algometre ile basınç ağrı eşiği ölçümü (BAE), digital palpasyonla ağrı skoru ölçümü (AS) ve visüel analog skalası (VAS) ile subjektif ağrı şikayetinin ölçümü yapıldı. Disabilite ölçümü; Nottingham Health Profile (NHP) ve SF-36 ile, anksiyete ve depresyon belirtileri; hastane depresyon ve anksiyete ölçeği (HAD) ile değerlendirildi. Grup 1'de VAS, BAE, AS, NHP –ağrı ve SF-36 alt parametrelerinde tedavi sonrası anlamlı bir düzelme bulundu (p<0.016). Grup 2'de tedavi sonrası hiçbir parametrede anlamlı bir düzelme olmazken Grup 3'te VAS, BAE, AS ve NHP-ağrı parametrelerinde anlamlı bir düzelme elde edildi (p<0.016). BAE, AS, VAS, SF-36 fiziksel fonksiyon, vücut ağrısı ve vitalite alt başlıkları, NHP-ağrı parametrelerinin tedavi sonrası yüzde değişimleri Grup 1 ve 2 arasında anlamlı olarak farklı bulundu (p<0.016). Grup 2 ve 3 arasında VAS, BAE, AS ve NHP-ağrı parametrelerinin tedavi sonrası yüzde değişimlerinde anlamlı bir fark bulundu (p<0.016). Tüm hastalarda herhangi bir yan etki gözlenmedi. Sonuç olarak yeni bir tedavi yaklaşımı olan ESWT'nin MAS'da etkili ve güvenli bir tedavi olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, ultrason, ekstracorporeal shock wave therapy

Primary target of Myofascial pain syndrome (MPS) treatment is inactivation of trigger points and relaxation of taut bands and various treatment methods are being used for this purpose. The aim of this study is to compare the effectiveness of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and ultrasound (US) in MPS. 60 patients (40 female, 20 male) ranging from 18-60 years of age with the diagnosis of MPS in our clinic were included to the study. Patients were randomised to ESWT, sham ESWT and US treatment groups of 20 persons. ESWT treatment with 1.6-3.0 bar, 200-400 beats/trigger points, maximum 3 minutes/session, frequency 15-21 Hz a total of four sessions and no more 3 days between sessions was applied to the first group (Group 1) and sham ESWT with 1.0-1.3 bar, without beats 3 minutes/session a total of four sessions was applied to the second group (group 2). A total of 10 sessions, 5 minutes for each region at a dose of 1,5 W/cm2 active continuous US was applied to the third group (group 3). All of the patients were evaluated at second and sixth weeks before treatment (BT) and after treatment (AT). Pressure pain threshold measurement (PPT) was made by algometer ,pain score measurement (PS) was made by digital palpation and subjective complaint of pain measurement was made by visual analog scale(VAS). Measurement of disability was evaluated by Nottingham Health Profile (NHP) and SF-36, symptoms of anxiety and depression were evaluated by hospital anxiety and depression scale (HAD) . In group 1 a significant improvement was found in VAS,PPT,PS,NHP-pain and SF-36 sub-parameters after treatment (p<0.016). While there was no significant improvement in any parameters in group 2 after treatment, a significant improvement was obtained in VAS, PPT, PS and NHP-pain parameters in group 3 (p<0.016). Percentage changes of PPT, PS, VAS, SF-36 physical functioning, body pain and vitality sub-headings, NHP-pain parameters after treatment were significantly different between group 1 and 2 (p<0.016). After treatment the percentage changes of VAS, PPT, PS and NHP-pain parameters were significantly different between group 2 and 3 (p<0.016). No side effects were observed in all patients. We think that ESWT-a new therapeutic approach is an effective and safe treatment in MPS. Key words: Myoafascial pain syndrome, ultrasound, extracorporeal shock wave therapy.
Comparison Of the effectiveness of ESWT andultrasound treatments in myofascial pain syndrome: Plasebo controlled study
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon