Soğuk Şartlar Altındaki Bir Boruda MHD Nanoakışkanın Zorlanmış Taşınım ile Isı Transferi - Erdem, Murat; Varol, Yasin; Fırat, Müjdat (My University, 2021)
Mevcut çalışmada manyetik alan etkisi altındaki bir boruda Al2O3–su nanoakışkanının ısı transferi olgusu sayısal olarak incelenmiştir. Dış manyetik alan akışkan yönüne dik olarak uygulanmıştır. Yönetici denklemler ANSYS Fluent ticari yazılım programı ile çözülmüştür. Akışkan sıcaklığı (Ti) boru sıcaklığından (Tw) daha yüksek tutularak akışkanın soğuması sağlanmıştır. Reynolds sayısı (Re), Hartmann sayısı (Ha) ve nanoapartikül hacimsel oranı (?) sırasıyla, Re=10, 100, 500, 1000, 2000, Ha=0, 25, 50, 100 ve ?=0.01, 0.03, 0.05 olarak seçilmiştir. Çalışmada, yerel Nusselt (NuX) ve ortalama Nusselt (Nu) sayısı detaylı olarak incelenmiştir. Re=10 hariç diğer Re sayılarında manyetik alan uygulanması ve nanopartikül eklenmesi hem yerel hem de ortalama Nu sayısını artırmıştır. Sabit Ha sayısı ve ? değerinde Re sayısının artmasıyla ısı transferi artmıştır. Sonuç olarak Re sayısı, Ha sayısı ve nanopartikül hacimsel oranıyla ısı transferinin arttığı belirlenmiştir.
Keywords: Isı transferi; Nanoakışkan; Manyetohidrodinamik; Zorlanmış taşınım