Magnezyum ve egzersiz uygulamalarının miyokard enfarktüsü oluşturulan ratlarda bazı biyobelirteçler üzerine etkisi - Yücedal, Polat (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkili miyokard enfarktüsünde, egzersiz ve magnezyum takviyesinin geleneksel biyobelirteçler olan Miyoglobin (Mb), Kreatin Kinaz (Ck-Mb) ve Troponin (cTn-I) ile yeni nesil biyobelirteçler Galektin-3 (Gal-3), Fibroblast Growth Factor-21 (FGF-21), İnterlökin-33 (IL-33) ve Suppression of Tumorigenicity-2 (ST-2) üzerindeki koruyucu ve tanısal etkilerini kan ve miyokard doku düzeyinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu deneysel çalışmada, sekiz haftalık 72 erkek Sprague–Dawley sıçan, egzersiz, Magnezyum Sitrat (MgCit) takviyesi ve miyokard enfarktüs faktörlerini içeren üç yönlü tam faktöriyel randomize kontrollü tasarım kapsamında, her biri dokuz denekten oluşan sekiz gruba ayrılmıştır. Gruplar; Kontrol (K), Egzersiz (E), Magnezyum (M), Miyokardiyal enfarktüs (Mİ), Magnezyum ve Miyokard Enfarktüs (M+Mİ), Egzersiz ve Miyokard Enfarktüs (E+Mİ), Egzersiz ve Magnezyum (E+M), Egzersiz, Magnezyum ve Miyokard Enfarktüs (E+M+Mİ) olarak oluşturulmuştur. Sekiz hafta boyunca aerobik egzersiz, MgCit ve Egzersiz ile MgCit uygulaması yaptırılmıştır. Miyokardiyal enfarktüs iki ardışık gün subkutan İzoproterenol (ISO) uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Protokol sonunda kan ve miyokard doku örnekleri alınmıştır. Serum ve miyokard dokuda GaL-3, FGF-21, IL-33, ST-2, Mb ve cTn-ı düzeyleri ELISA yöntemiyle; Serumda Ck-Mb ve Magnezyum, dokuda ise sadece magnezyum seviyeleri otomatik biyokimya analizör yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gruplar arasındaki farkların belirlenmesinde tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) uygulanmış, anlamlı farklılık saptanan durumlarda gruplar arası karşılaştırmalar için Tukey post hoc testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Kandan elde edilen serum ve miyokard dokuda GaL-3, FGF-21, ST-2 ve IL-33 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0.05); bu belirteçlerin tamamı Mİ grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmış (p<0.05), egzersiz ve magnezyum uygulamaları miyokard enfarktüs hasarına bağlı yükselmeyi anlamlı biçimde azaltmıştır (p<0.05). Kan ve doku miyoglobin düzeyleri de gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.05); kan düzeyleri miyokard enfarktüs grubunda artarken (p<0.05), doku düzeyleri azalmıştır (p<0.05). Serum cTn-I ve Ck-Mb düzeyleri açısından da gruplar arasında anlamlı fark belirlenmiş (p<0.05); her iki belirteç Mİ grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p<0.05), egzersiz ve magnezyum uygulamaları bu artışı anlamlı düzeyde azaltmıştır (p<0.05). Bu araştırma sonucunda aerobik egzersizin miyokard enfarktüs hasarına karşı koruyucu etki gösterdiği, MgCit kullanımının tek başına etkili olmakla birlikte egzersizle birlikte uygulandığında miyokard enfarktüs hasarında daha etkili bir yaklaşım sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hem kan hem de miyokard dokuda GaL-3 ve FGF-21'in miyokard enfarktüs hasarının boyutunu güvenilir biçimde yansıtan biyobelirteçler olduğu; miyoglobinin, özellikle ilk saatlerde duyarlı bir belirteç olarak öne çıktığı ve hasar meydana gelemsiyle dokudaki miyoglobinin kana geçtiği bulunmuştur. Kanda sST-2'nin, miyokard dokuda ise ST-2L'nin IL-33 ile değerlendirilmesinin kardiyak hasarın daha doğru yorumlanmasını sağladığı, buna karşın IL-33'ün tek başına hasarı belirlemede yetersiz kaldığı ve ST-2'nin kan ve dokudaki formu ile ele alınmasının daha sağlıklı sonuçlar ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study was prepared to reveal the protective effects of maximum citrate regimen and exercise applications on the heart in myocardial ischemia injury (MI), which is one of the heart-related injuries with the highest mortality rates in the world. The study will be conducted on Sprague Dawley rats obtained from Fırat University Experimental Research Unit (FÜDAM). A total of 72 8-week-old adult male portions will be divided into 8 groups. All groups in the study will consist of 9 rats. The groups are as follows; 1. Group is the control group (n=9) whether any process will be applied, 2. Group (n=9) only MI will be created, 3. Group (n=9) only the candle will be changed, 4. Group (n=9) only exercise application will be done, 5. Group (n=9) MI will be created after exercise application, 6. Group (n=9) MI will be created after the regimen of the regimen, 7. Group (n=9) MI will be created after the exercise application and content is performed, 8. Group (n=9) exercise and its features will be determined. Exercise program preparation will be done in the first week exercises, exercise accustomed runs will be subjected to running exercise every day for 4 weeks at a speed of 20 m/min and 45 minutes without interruption. Citrate feature of the magnesium ratios 35.4 mg/kg/day composition can be applied to the groups by oral gavage method for 4 weeks. The final test of the real pattern design is a random pattern design with a control group. After this treatment, the mice to be anesthetized with urethane (1.2 ± 1.4 g/kg) and then occluded for 30 minutes and reperfused for 120 minutes will be subjected to myocardial ischemia. Reperfusion mixture will be created. After the damage created, Myoglobin, Creatine Kinase, Troponins, Fgf-21 Il-33, St-2 and Galactine-3 molecules are analyzed in the blood and tissue with the ELISA method as markers of heart damage. The data obtained by the analysis will be transferred to the Spss Package program and normality tests will be performed using the storage of descriptors such as frequency, mean, standard deviation, median, skewness and kurtosis. Parametric or Nonparametric tests will be applied according to the status of the data. Statistical results will be evaluated at a 95% confidence interval and p<0.05 significance levels and reported.
Effects of magnesium supplementation and exercise on selected biomarkers in rats with induced myocardial infarction
Keywords: Spor; Kardiyoloji; Beslenme ve Diyetetik